Играещият в Трета лига-Югоизток "Гигант" (Съединение) издигна кандидатурата на Петьо Костадинов за президент на Българския футболен съюз на извънредния конгрес на 15 март.

Костадинов, който е футболен агент, бивш търговски директор на ЦСКА по времето на Илия Павлов и един от създателите на ЦСКА 1948, даде пресконфенция в БТА, като представи екипа си и обяви част от програмата.

Той изрази увереност, че ще бъде избран, имайки предвид какво предлага на клубовете в родния футбол.

Основен негов приоритет е детско-юношеският футбол, като акцентира върху това, че извън трениращите в школите остават много подрастващи, на които не се обръща внимание. Например сред малцинствата. 

За Костадинов е важна и комуникацията с всички институции в България и чужбина, за да може футболът отново да влезе във фокуса на държавата и процесите в него да се насочат в правилната посока.

Той спомена конкретни мерки за облекчаване на работата на отборите. Ще работи за нов национален стадион.

Петьо Костадинов каза, че е първият, който посочва кой ще бъде изпълнителен директор на БФС, ако той спечели изборите на 15 март. Това е инженер Стефан Проданов, който отговаря на зададените критерии за поста: да е играл футбол, по възможност професионален; да има нужното образование; да е управлявал проекти на високо институционално ниво и т.н.

Врачанинът е осмият кандидат в битката за БФС. Вчера бе тиражирано името на Гошо Гинчев, но бившият защитник и национал опроверга информациите и заяви, че няма време и намерение за позицията в "Бояна".

А Костадинов обяви на пресконференцията, че ако не спечели на 15 март, няма да призовава подкрепилите го да гласуват за друг претендент, а ще остави решението на тяхната преценка.

Преди това в надпреварата се впуснаха Христо Крушарски, Димитър Бербатов, Георги Градев, Манол Иванов, Илиян Стоянов, Михаил Касабов и Георги Иванов-Гонзо. Не на всички от кандидатурите са официално издигнати, чрез съответното вписване в деловодството на БФС. Крайният срок за това е 29 февруари.

Кой е Петьо Костадинов?

Петьо Костадинов е роден през 1963 г. Офицер е от българската армия, а също така се дипломира във Факултета по журналистика на СУ. Работи като журналист във в. "Народна армия" и "Дневен Труд". В средата на 90-те започва работа в ЦСКА, като приема покана на тогавашния изпълнителен директор на клуба Емил Данчев.

По идея на Костадинов е създадено акционерно дружество към клуба, което се занимава с трансфери и търговска дейност. Участва в сделките за Костадин Видолов, Димитър Бербатов и т.н. зад границ. След като Любослав Пенев смени Илия Павлов като президент на ЦСКА, бившият журналист стана футболен агент. Сред представляваните от него играчи бе Ивайло Чочев.

Петьо Костадинов и до днес е агент на ФИФА, а също така бизнесмен, сред дейностите му е бизнес с минерална вода. Има интереси и в спортове извън футбола - волейбол, баскетбол и т.н. Той не подкрепи трансформацията с ЦСКА през 2016 г. и е сред основателите и двигатели на ЦСКА 1948. Неотдавна бе част от партия, която се яви на парламентарни избори, но не прескочи бариерата от 4 процента.

Големият му син Светослав Костадинов е административен директор на "Славия", а малкият Бранимир играе за втория отбор на "Лудогорец". Преди години той имаше и кариера в чужбина, започнала в шотландския "Хартс".