"Славия" обяви официално, че издига Михаил Касабов за президент на Българския футболен съюз на конгреса на 15 март. Решението било взето на заседание на Съвета на директорите на "белия" клуб.

Касабов, който е дългогодишен служител на централата и се занимава с международна дейност, е изпълняващ длъжността шеф на съюза на мястото на подалия оставка Борислав Михайлов. В края на миналата година той заяви, че няма амбиции да е начело с избор на конгрес, иска само да подготви събранието.

След доста маневри, че и обжалвания от страна на членове на Изпълкома, като Емил Костадинов и Йордан Лечков, Касабов в крайна сметка бе вписан в Търговския регистър като и.д. Нямало такова решение на ИК, обосноваха хода си бившите футболисти.

На този етап няма официална реакция от страна на Михаил Касабов на издигнатата му кандидатура от страна на "Славия". Принципно, такава е процедурата - даден кандидат бива номиниран от клуб, който членува в БФС.

До този момент заявки за властта в родния футбол дадоха Христо Крушарски, Димитър Бербатов, Георги Градев, Манол Иванов и Илиян Стоянов. По смисъла на горното - те все още не се издигнати официално, но и процедурата за това бе открита преди броени дни. Така надпреварата бе открита формално, но някои от кандидатите вече стартираха кампаниите си. 

Спекулира се и с други популярни имена, като например на бившия спортен министър и депутат от ГЕРБ Красен Кралев. И на техническия директор Георги Иванов-Гонзо, който може да е спряганият наследник на Борислав Михайлов.

Кой е Михаил Касабов?

Михаил Тодоров Касабов е роден 22 март 1955 г. в София. Свързан е с футбола и с БФС вече 44 години. През 1979 г. започва работа почасово в Международния отдел на Българската федерация по футбол. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет през 1982 г.

Свързан е с "Левски", където е работил в международния  отдел в продължение на година и половина, а след това четири лета е вицепрезидент на клуба.

През 1995 г. е избран за вицепрезидент на футболната централа при избора на тогавашния шеф Иван Славков. Неизменно заема тази позиция и при Славков, и при наследилия го Борислав Михайлов.

След предишната подадена оставка на Михайлов като президент на БФС, Касабов става и.д. на 18 октомври 2019 г. Той заема поста временно до провеждането на конгрес, но такъв така и не бе насрочен. След година и половина бившият вратар се връща, а Касабов остава в "Бояна".

Михаил Касабов е популярен като фен на "Байерн" (Мюнхен), той е член на Общото събрание на гранда. Семеен приятел на починалия наскоро Франц Бекенбауер, гостувал многократно у нас и с негово съдействие. На Касабов има заслуги за отличните контакти на БФС с Германския футболен съюз (ГФС), както и с германски компании за спортна екипировка.

Напоследък Касабов получава подкрепа и призиви от екипа на Димитър Бербатов да организира прозрачен конгрес.

Известно е, че босът на "Славия" Венцеслав Стефанов е в близки отношения с Михаил Касабов. Той дълги години бе член на ИК, преди да отпадне заради навършени години, но е част от Изпълкома който заседава още от миналата година, тъй като последният избран на конгрес не може да се събира заради съдебни дела.

Венци Стефанов - за Касабов, неговия фаворит за президент и Бербатов

По-късно Стефанов даде пресконференция на ст. "Васил Левски", на която обясни защо е подкрепил Касабов, но разкри също така, че е имал друг фаворит, който е отказал. Винаги словоохотливият бос говори по много теми, като засегна "Славия" и процеси в родния футбол.

"Бъдещият президент на БФС не трябва да е човек, който ламти за власт, а трябва да е слуга на клубовете. Ако работи здраво за подобряване на условията, неговият авторитет ще бъде безспорен, рече Стефанов за Михаил Касабов. - Ще се обоснова и защо се спряхме на него - много години е във футбола, не е изцапан, неопетнен е. Кой може да каже нещо лошо за него? 

Някои от вас не си спомнят, но 1997-ма, 1998-ма, 1999-а - бяха години, в които едвам свързвахме двата края. Благодарение на неговите контакти в Германия бяха организирани няколко мача между България и Германия, като само от един получихме 1 милион от тв права. Много помощ сме видели от Германския футболен съюз и дано тя да се увеличава".

Той продължи така:

"В България все има много войводи и малко войници. Христо Крушарски (собственикът на "Локомотив" (Пловдив), също кандидат, бел. ред.) правилно предлага да се направи едно обединение около обща кандидатура. Иначе от останалите кандидати единствено за него знам, че е давал пари в клуб, поддържал е терени, стадион, ремонти е правил, инвеститор е. От другите някой нещо да е изградил във футбола?"

Според Стефанов няколко души се обединили около кандидатурата на Касабов. В началото той не искал, няколко срещи били необходими, за да склони. Искал да се увери, че може да разчита на по-широка подкрепа. А застаналите зад него, щели да му бъдат най-големите критици, добави Стефанов.

По думите на бизнесмена, Касабов не е агресивен кандидат, подобно на други, а "консенсусна фигура". Само той можел да се справи. Нещо повече - според Стефанов, Касабов бил опозиция на Борислав Михайлов в Изпълкома.

"Хората да изберат дали да слушат бля-бля или да изберат този, който е свършил много неща. Всеки си има глава на раменете и трябва да си направи избора. Ние отговаряме за себе си. Михаил Касабов винаги е бил опозиция на Боби Михайлов в Изпълкома. Никога не е бил послушник. Винаги е имал собствено мнение и го е отстоявал. В "Славия" сме преценили, че няма по-достоен от Михаил Касабов в момента и сме го издигнали. Не че го хваля, защото ще го женя за някоя мома, но наистина никой няма неговите качества", каза Стефанов в типичния си стил.

Той каза кой е искал за президент на БФС, но такава кандидатура изглежда няма да има - собственика на сайта "Спортал" Стилян Шишков. Бившият футболист, играл някога и в САЩ, е член на медийната комисия на УЕФА и старши пратньор в компанията, която притежава "Спортал" и още няколко спортни медии от цял свят.

"Човекът, който имахме предвид, беше Стилян Шишков. Той е с огромни възможности в спортните среди в Европа. С неговия авторитет може да бъде в огромна полза на българския футбол. Но е зает с бизнеса си и няма как да отдели време. Той само да може да помогне на българския футбол. Човек с качества и морал, който може да говори с премиера, министри, президента, парламента...", обясни Стефанов.

По информация на Клуб Z, Стилян Шишков е бил ухажван поне от още два лагера - на функционерите около Борислав Михайлов (ако приемем, че те и лагерът на Венци Стефанов са различни, бел. ред.) и от Георги Градев.

А "белият вожд" е имал среща с Димитър Бербатов, но даде да се разбере, че голмайстор №1 на националния ни отбор отново няма да бъде неговият кандидат. В близкото минало двамата разменяха обиди и нападки.

"Имах среща и с Димитър Бербатов. Той ми говори, че ще докара "Кока-Кола" да бъде спонсор. Абе те не спонсорират НБА, ще дойдат тебе да те спонсорират щото си много хубав, рече Стефанов. - Нали знаете приказката за неволята? Накрая и ония братя от приказката сами си изтеглили каруцата от калта. И ние така трябва да направим.

Надявам се, че българският футбол ще си поеме въздух с един нов президент на БФС, за да няма такива гастролиращи трупи като "Берое". Победихме го с 3:0, този отбор може да го победи всеки. Не трябва това да е лицето на Стара Загора, но вероятно са стигнали до това, защото нямат друг избор. Това обаче не може да е разбирането ни за развитие на футбола изобщо."

Венцеслав Стефанов завърши темата за бъдещия №1 на родния футбол все така цветисто и "народняшки":

"Новият президент на БФС не трябва да седи в кабинета, да дуе бузи и да се чуди къде да се изфука, а да бъде като апостол. Възрастовата граница за президент на БФС отпадна. Има можещи и не можещи. Американският президент Джо Байдън е на 80 и кусур години. Дайте да видим - ръководил ли си клуб, школа, треньор бил ли си? Какво?! Това е "Стани, Гоше, за да седне Тоше". Едно време така викаха за мавзолея, ако помните: "Стани, Гоше, да легне Тоше".