Служители на правоохранителните органи, маскирани с качулки, са влезли в централата на застрахователната компания „Лев Инс“, съобщава Нова тв.

По информация на източници на медията акцията е във връзка с убийството на Алексей Петров (макар номинално да се води на други, компанияте от създаването й е смятана за маст от патримониума на убития Алексей Петров, б.р.).

МВР е влязло в сградата, използвайки законовата възможност - "по неотложност" около 12:00 ч.

Предстои Софийската градска прокуратура да бъде уведомена за действията на униформените.

По-късно за медиите няколко думи каза отпред пред сградата Явор Колев. Бившият директор на "Киберпрестъпност" към ГДБОП е служител на "Лев инс" след напускането на системата на МВР.

"Действията по разследването нямат нищо общо с компанията "Лев Инс", а са към друга компания, която има офиси в тази сграда, наемател е.

Няма общо и със Съюза за стопанска инициатива (който е в същата сграа)", коментира Колев, който е директор "Информационни технологии и киберсигурност" в застрахователната компания, цитиран от "Фокус".

По-късно дойде и официална позиция от компанията:

"Във връзка с полицейската акция в офис сградата на бул. "Черни връх" 51 Д, заявяваме, че действията на органите на реда не са свързани с дейността на застрахователна компания "Лев Инс". Действията са насочени към компания, която е наемател в сградата, както и помещенията на Съюза за стопанска инициатива. Бяха отцепени два етажа, а служителите изолирани и лишени от комуникации.

Уверяваме ви, че ЗК "Лев Инс" АД работи и ще продължава да предлага най-добрите услуги на застрахователния пазар."

Интересно е, че с почти същата формулировка преди по-малко от месец - на 19 януари, части на ГДБОП, ДАНС, СДВР и пр., "посетиха" имоти и фирми, сързани с Васил Божков в София. 

После той бе викнат на разпит в столичната полиция - пред десетки видеокамери, предварително уведомени.

В разрез с обичайната си практика, МВР пусна кратко съощение, в което информираше за целта на действията си - а именно, че са "свързани с разследването на убийството на Алексей Петров".

Самият Васил Божков енергично отрече тогава, като каза, че става въпрос за политическа репресия, и че "лъжат медиите и създават зрелища". Според негов адвокат - разследвало се прехвърляне на 7 фирми отпреди години.