Седмица след смъртта на Алексей Навални - най-големия опозиционер на Кремъл, съпругата му Юлия нахока в "Екс" антивоенния кандидат-президент на Русия Борис Надеждин (който в крайна сметка не бе допуснат до изборите). Причината - избора на думи, с които Надеждин призова руските власти да върнат тялото на Навални на семейството му.

"Дайте тялото на Алексей Навални на майка му. Можете да имате различно отношение към Алексей Навални. Но като всеки смъртен, Алексей трябва да бъде погребан според обичаите на своята вяра и в съответствие със закона. Тези, които възпрепятстват предаването на тялото на семейството, не само нарушават закона, но и извършват тежък грях. Опомнете се, не умножавайте злото", написа Надеждин в "Екс".

Около час по-късно Юлия разкритикува антивоенния кандидат под поста му.

"Нищо подобно. Борис, към Вас може да се отнасят различно. А Алексей е герой. Беше, е и ще бъде. Герой и гордост на страната ни. И няма да ви позволя (да използвате) "да се отнасят към него по различен начин". Това обещавам на всички".

По време на предизборната си кампания Надеждин, който е бивш депутат от руския парламент, обеща, че ако стане президент, основната му задача ще бъде "да прекрати конфликта в Украйна и да възстанови нормалните взаимоотношения между Русия и западната общност". Като една от първите си мерки той посочи амнистията на всички арестувани политически дисиденти.

От килията си Навални увери, че би гласувал за Надеждин, а Юлия, бе заснета как се подписва под кандидатурата на бившия депутат.

Но отношенията между "легалната" (Борис Надеждин) и "забранената" опозиция (Алексей Навални) в Русия не са дружелюбни - те се крепят на общата съпротива срещу Путиновия режим. 

"От началото на изборите нашият основен фокус беше кампанията срещу Путин", каза в края на януари Руслан Шавединов, близък съюзник на Навални. "Надеждин критикува войната и също така, донякъде внимателно, критикува правителството... Той не е идеалният кандидат, но мнозина го виждат като средство за изразяване на опозицията си срещу правителството".