След смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални беше повдигнат въпросът кой ще го наследи, пише днес „Франкфуртер рундшау“. Ще има ли нов главен герой в съпротивата срещу Владимир Путин? Какво ще се случи с Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Навални? Колко пари ще остави той на семейството си?

През последните години имаше много спекулации относно финансирането на фондацията на Навални и регионалните му офиси, както и за частното му имущество. Кремъл неведнъж е говорил за "чуждестранни спонсори", които искали да дестабилизират Русия, като финансират Навални - но без доказателства.

Активите на Навални, неговите фондации и регионални групи

Фондацията ФБК на Навални и така наречените "щабове" - регионални организации, които са независими от фондацията, се финансират основно от дребни руски дарители, според собствените им изявления. Някои големи дарители, като бизнесменът и филантроп Борис Симин, също подкрепят борбата с корупцията и за свободата на изразяване.

От 2012 г. насам ФБК публикува подробен годишен доклад, за да гарантира прозрачност по отношение на финансирането си. През 2019 г. тя е събрала 917 000 евро. За регионалните групи ръководителят на щаба на Навални Леонид Волков говори за около 2,1 млн. евро за същата година.

Заплатите на служителите са сравнително ниски - средно около 800 евро. Голяма част от парите ще бъдат използвани за съдебни разноски, глоби и подмяна на конфискувани компютри.

Но колко е частното състояние на най-известния противник на Путин? Какво ще остави той на семейството си? Няма точни данни. През 2020 г. руската съдебна система замрази активите му, докато Навални се възстановяваше от атака с отрова в болница "Шарите" в Берлин. Както съобщи тогава „Райнише Пост“, руската съдебна система глоби фондацията на Навални с 88 млн. рубли (около един милион евро). Неговият дял от нея е 30 милиона рубли, около 300 000 евро.

По това време съдебните изпълнители наложиха санкции върху апартамента на Навални в Москва, което означава, че семейството вече няма право да продава имота си. Не е известно какво точно ще наследят вдовицата му Юлия Навална и двете му деца освен апартамента. Въпреки това Навалная възнамерява да продължи политическото му наследство, както обяви малко след смъртта му.