Руска антипутинска клетка e планирала да освободи опозиционния активист Алексей Навални от затворническия лагер. Това става ясно от съобщение на „Руския доброволчески корпус“ (РДК) - ултранационалистическа съпротивителна група, чиито членове също се бият срещу руските войски в Украйна, съобщава в. "Билд".

Бойци от РДК и поддръжници на Навални от редиците на правоохранителните органи са имали план за освобождаването му. Те трябвало да атакуват конвоя, който откарал Навални до наказателния лагер в Сибир - на около 1900 километра североизточно от Москва. След което са искали да го придвижат до Украйна.

Но планът не прорабтва. Мерките за сигурност на руските тайни служби и затворническата служба, „предназначени да предотвратят подобни сценарии“, се оказават „доста ефективни“.

„Дата и часът на прехвърлянето (в наказателния лагер) бяха отлагани няколко пъти“, а когато Навални в крайна сметка бе придвижен до него, „нашата група нямаше време да стигне до района, където беше планирано да започне началото на операцията“, посочват от РДК.

След това организацията се опитва да състави нов план за освобождаване на Навални от затворническия лагер.

Групата публикува няколко кадри от видеозаписи, които показват Алексей Навални в наказателната колония, където е бил преместен преди прехвърлянето му в затворническия лагер.

Единият от кадрите показва Навални в шивалнята на затвора, друга в кабинета на надзирателя. РДК публикува и устройствения план на наказателната колония, както и информация за служителите в затвора.

В петък, 16 февруари, Навални почина в затвора в Сибир. Според официалните съобщения - внезапно по време на разходка.

Поддръжниците на Навални обаче обвиняват диктатора на Кремъл Владимир Путин и го обвиняват в убийството на опозиционера. А руските власти отказват да предадат тялото на Навални, твърдейки, че е необходим двуседмичен „химически анализ“. Според привържениците на покойния критик на Путин това са опити за прикриване на следите около смъртта му.

„За съжаление, не успяхме да спасим Алексей. Но стотици политически затворници остават в плен. Ние вярваме и работим, за да ги изтръгнем от лапите на режима по един или друг начин“, заявяват още от РДК.

Бойци от крайнодясната РДК се присъедияват към украинската армия, за да се бият срещу Русия. Миналата година бойците навлизат няколко пъти в Русия и водят битки с руските сили. За връзки между РДК и организацията на Навални не се знае нищо.

Алексей Навални беше преместен в Наказателна колония-3 в селището Харп, след като през септември апелативният съд отхвърли жалбата му срещу 19-годишна присъда по дело за „екстремизъм“. Преди това опозиционерът излежаваше присъдата си в колония №6 със строг режим в Мелехово.