Руски следовател се обадил към 16 часа българско време и поставил ултиматум на майката на "починалия" опозиционер Алексей Навални - Людмила: през следващите три часа да се съгласи на тайно погребение без публично сбогуване, или синът ѝ ще бъде погребан в затвора.

Това обяви в Х Кира Ярмиш, която бе говорителка на Навални.

"Тя отказа да преговаря със Следствения комитет, защото те нямат правомощия да решават как и къде да погребе сина си. Тя настоява да се спази законът, който задължава разследващите да предадат тялото до два дни от момента на установяване на причината за смъртта.

Според подписаните от нея медицински документи тези два дни изтичат утре. Тя настоява властите да позволят погребението и панихидата да се проведат в съответствие с обичаите", написа още Ярмиш.

По-късно стана ясно, че Людмила завежда дело срещу следователите за нарушение на член 244 от Наказателния кодекс ("Поругаване на телата на мъртвите и техните гробове").

"Съгласно православните канони е обичайно тялото на починалия да се погребва на третия ден. Към днешна дата са изминали 8 дни от смъртта на Навални, но до днес тялото не е погребано", се споменава в жалбата.

Вчера майката на Навални съобщи във видеообръщение, че най-после е видяла тялото на сина си. 

Тя добави, че следователите настояват тайно да погребат Навални, като поставят условия "къде, кога и как да бъде погребан Алексей, а това е незаконно".

"До мен достигат заповеди, или от Кремъл, или от централния апарат на Следствения комитет, те искат това да бъде направено тайно, без да се простим. Те искат да ме закарат в покрайнините на гробището до пресен гроб и да ми кажат: "Ето тук лежи вашият син". Аз не съм съгласна с това", категорична е Людмила Навалная.

И настоява всички, за които Алексей Навални е бил скъп и смъртта му се е превърнала в лична трагедия, да могат да се простят с него.

"Разследващите твърдят, че причината за смъртта е известна, имат готови всички медицински и правни документи, които видях. И аз подписах акта за смъртта му. Според закона те трябваше веднага да ми дадат тялото на Алексей, но все още не са го направили. Вместо това те ме изнудват", каза Людмила Навалная.

Тя подчерта, че следователят открито ѝ е казал, че "времето не е на нейна страна", защото "трупът се разлага".

"Не искам специални условия, просто искам всичко да е според закона. Настоявам незабавно да ми бъде върнато тялото на сина ми", завърши майката на опозиционера.

Руски културни и медийни дейци: Върнете тялото на Навални на близките му

Повече от 20 представители на руските културни и медийни среди призоваха властите да предадат тялото на Навални на близките му, предаде БТА. Сред тях са нобеловият лауреат и журналист Дмитрий Муратов, режисьорът Андрей Звягинцев, писателят Виктор Шендерович и участничката в протестната група „Пуси Райът“ Надежда Толоконникова.

"Срамота е да се говори нещо такова е държава, която все още се смята за християнска, но предайте на Людмила Ивановна сина ѝ", обяви Дмитрий Муратов, главен редактор на независимия вестник "Новая газета", имайки предвид майката на Навални. 

"Путин дълги години се страхуваше от Навални, докато беше жив. И Путин се страхува от Навални и след смъртта му – след като уби Навални, той все още се страхува от него", заяви Шендерович, обявен за "чуждестранен агент" от Москва заради критиката си срещу инвазията в Украйна. 

Стотици души бяха арестувани за последната седмица в Русия за отдаване на почит на опозиционера.