Утре, 24 февруари, се навършват две години от началото на руската инвазия в Украйна - две години на смърт, военни престъпления, бомбардировки на цивилни, масови разрушения и мощна кремълска пропаганда.

Оптимизмът, че войната може да приключи бързо, отдавна си отиде - сега остава въпросът къде все пак може да дойде краят й, на бойното поле в Украйна или по някакъв друг начин в Русия?

По темата разговаряме в новия Z-Каст с международния журналист от БНТ Николай Кръстев - бивш кореспондент на БНР в Русия и един от водещите специалисти по постсъветското пространство у нас. Преди месец БНТ излъчи неговия документален филм "Другата Русия" - за опозицията срещу режима на Путин. Филмът ще бъде излъчен утре от 15 ч в ефира на националната телевизия, може да бъде гледан и онлайн.

Когато става дума за войната на бойното поле, настоящата ситуация според него е следствие на ненавременната помощ от страна на Запада за Украйна.

"След 2 години ние виждаме, че ситуацията започва по-скоро да се влошава, отколкото подобрява. Преди известно време наблюдавахме стабилизиране, засилване на украинсикте позиции, днес не можем да кажем това."

А как стоят нещата от другата страна на войната? Възможно ли е краят на войната да започне в Русия?

"Една седмица след убийството на Алексей Навални в руската наказателна колония в Северния полярен кръг, протестите, които видяхме в Москва, Петербург и още 19 града - все пак това е окуражаващо. Въпреки тежките наказания, които съществуват от 2 години в Русия за проявяване на всякакъв вид несъгласие с официалната политика на войната, все пак има хора на протест, които изказват своето мнение", отбеляза Кръстев.

Това обаче не променя факта, че мнозинството от руската опозиция е в чужбина. А много и от подкрепящите ги вече живеят зад граница, макар и напускането на Русия да е все по-трудно.

"Един ден нещата ще могат да бъдат променени, и то от руското общество", обобщи той.

Има ли наистина "мълчаливо мнозинство" против политиките на Кремъл в Украйна? Може ли смъртта на Навални да отключи някаква съпротива, ако не и революция?

Остана ли някой от върхушката на властта, който може да свали Путин?

Отговорът на тези и много други въпроси - чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.