Софийският районен съд пусна от ареста известния актьор Христо Шопов с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Той беше задържан и обвинен вчера за закана с убийство на своя съседка след скандал помежду им.

Съдът прие, че има данни Шопов да е блъснал Патриша Тийвс към ограда на къща с думите: „Ще те убия“, но няма опасност той да се укрие, ако излезе на свобода. А рискът да извърши друго престъпление е занижен.

Освен това съдът прецени, че по другото обвинение на Шопов, че заплашил Тийв с пистолет с думите: „Ще те застрелям в лицето с пистолета си!“, доказателства няма.

По делото не било установено актьорът да е държал пистолет, а връзка ключове, стана ясно в съдебната зала.

 Решението на съда за Шопов може да бъде протестирано от прокуратурата пред Софийския градски съд.

Известният актьор бе доведен в Софийския районен съд съд, след като прокуратурата вчера му наложи задържане до 72 ч.

Това стана, след като се разбра, че малко след полунощ той е изпаднал в пререкания със съседка - люксембургска гражданка, в кв. "Малинова долина".

Затова и първоначално бе задържан в Седмо РПУ.

Заради факта, че - според досегашните сведения - е извадил пистолет и я е блъснал в ограда, държавното обвинение му обазува производство за закана за убийство. Въпросният член 144 от НК предвижда над 5 г. затвор, т.е. - не е "леко престъпление".

"Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до три години...

Наказанието е лишаване от свобода до шест години, когато: деецът се е заканил с убийство."