Българското законодателство трябва да позволи налагане на сакции върху имуществото и активите на Руската федерация у нас, пишат от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" в декларация, внесена в парламента.

Депутати от "Демократична България" представиха тази идея още в началото на годината - и подобни практики има в няколко европейски държави. Първоначалната им идея беше да се замразят активи и сметки на санкционирани руснаци у нас, но не е ясно как това би помогнало за възстановяването на Украйна - за тази цел трябва и конфискация.

В нея от ПП-ДБ осъждат продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна и политическите репресии на режима на Владимир Путин, довели до смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални.

И зоват за законови промени не само за ефективно налагане на санкциите у нас, но и още реформи в секторите сигурност и енергетика, за да бъде елиминирано руското влияние у нас.

От обединението предлагат и Народното събрание да се солидаризира с Европарламента и да потвърди определението на Руската федерация като държава, подкрепяща тероризма.