Украйна и партньорите й обсъждат да поканят Русия на бъдеща мирна среща, на която ще бъде представени условията на Киев. Това обяви пред Ройтерс високопоставен украински официален представител.

Ръководителят на канцеларията на Зеленски Андрей Ермак разкрива, че Швейцария може да бъде домакин на евентуална първа среща, на която да се обсъди визията на Зеленски за постигане на мир, а на втора среща тя може да бъде предадена на Русия.

"Може да има ситуация, в която ние заедно да поканим представители на Руската федерация и на тях да им бъде връчен планът, в случай че този, който представлява страната агресор в този момент, наистина би искал да сложи край на тази война и да се върне към справедлив мир", заяви Ермак.

Формулата за мир на Зеленски е известна още от ноември 2022 година. Тя предвижда да бъде възстановена териториалната цялост на Украйна и пълно изтегляне на руските войски.

Известна е и руската позиция по отношение на тази формула - според Кремъл тя "изключва Русия" и е индикация, че в момента няма основа за мирни преговори.