Около 20 европейски лидери ще се срещнат днес в Париж, за да изпратят послание към руския президент Владимир Путин за европейско решение на конфликта в Украйна и да опровергаят твърденията на Кремъл, че Русия ще спечели войната, продължаваща вече две години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Френският президент Еманюел Макрон покани свои европейски колеги в Елисейския дворец на работна среща, която бе организирана бързо заради ескалация на руската агресия през последните няколко седмици по думите на съветници на Макрон.

"Искаме да отправим много ясно послание към Путин, че той няма да спечели в Украйна", каза съветник на президента пред журналисти. "Целта ни е да унищожим идеята, която той иска да ни внуши, че ще спечели."

След първоначалните успехи в отблъскването на руската армия Украйна претърпя неуспехи в източните части на фронта, а нейните генерали се оплакват от недостиг на оръжие и войници, отбелязва Ройтерс.

На конференцията е предвидено да присъстват германският канцлер Олаф Шолц, британският външен министър Дейвид Камерън, испанският министър-председател Педро Санчес, нидерланският министър-председател Марк Рюте, както и лидери от скандинавските и балтийските страни. Съединените щати ще бъдат представени от Джим Обрайън, помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, а Канада – от министъра на отбраната Бил Блеър.

Френски официални лица заявиха, че Мюнхенската конференция по сигурността по-рано този месец, която съвпадна със смъртта на руския опозиционер на Путин Алексей Навални, е преминала под знака на "песимизъм и униние" и че Макрон иска да опровергае това.

"Ние не сме нито песимисти, нито сме унили", каза френският съветник. "Искаме Русия да разбере това".

Въпреки това съветникът заяви, че работната среща няма да бъде повод за обявяване на нови оръжейни доставки за Украйна, а по-скоро за обсъждане на начини за по-ефективна работа на място, както и за засилване на координацията между съюзниците и Украйна.

Френските представители заявиха, че агресивността на Русия през последните седмици се е разширила с нови действия, като например полета на Путин с бомбардировач, който може да носи ядрени оръжия. Това, според Франция, е опит за сплашване на европейците в момент, когато подкрепата на САЩ е поставена под съмнение покрай предстоящите президентски избори.