Специалният прокурор за разследване на обвинител номер едно и неговите заместници Даниела Талева проверява данни, свързващи изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета", съобщава БНР.

Както е известно, те постъпиха при нея след встъпването ѝ в длъжност.

Делото, от което тръгва проверката, беше образувано в разгара на войната на върха на прокуратурата след взрива до автомобила на Иван Гешев миналия май. В края на месеца Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, която е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мотивът - свидетелски показания, съдържащи се данни за извършено престъпление от тогава заместника на Гешев - Борислав Сарафов. По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм. 

Даниела Талева успя да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни и логистични препятствия. Веднага след това получи всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов. 

В периода преди встъпването ѝ делото бе поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства - изискани за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казва "да", тъй като те се отнасяли не само до дейност на Сарафов.

След като пое функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници Даниела Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов -  на сдружение "Боец" и на граждани. По първия сигнал, по който започна да работи, тя прекрати проверката след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.

Призиви

Ключово е какво работи адхок прокурорката, но обикновено е обвито в мъгла. Това, че проверява Сарафов по аферата "Осемте джуджета" е важно и заради обвързването на Евроо с показно разстреляния в края на миналия месец търговец с влияние Мартин Божанов по прякор Нотариуса. От Антикорупционния фонд, които направиха поредица от разкрития и за Петър Петров, и за Нотариуса, призоваха още на първото заседание на създадената специална парламентарна комисия за обследване на дейността на търговеца с влияние, тя да разшири кръга на обсега си и до "Джуджетата", тъй като двата случая са преплетени.

За същото призова впоследствие и заплашваната от Нотариуса и кръга около него съдийка Владислава Цариградска.

Наскоро пък в интервю за Нова тв бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков също намекна за връзка. Рашков прочете бележки, в които изреди че С. и Р. получавали съответни възнагражгдения в "Осемте джуджета" - явно цитирайки показанията по въпросното дело на свидетел № 1 - Любена Павлова. Тя разказа пред АКФ, че Сарафов, както и Емилия Русинова - градски прокурор на София по онова време, са посещавали ресторанта и са получавали огромни суми - 20 000, 30 000, 50 000, 100 000 лв.

Пак покрай двата казуса, от ефира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова за разследване на временния главен прокурор по "Джуджетата".