Унгарският парламент ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО. Унгария бе последната от всичките 31 членки на алианса, която не бе одобрила приемането на скандинавската страна. 

Кандидатурата на Стокхолм беше одобрена с огромно мнозинство от депутатите - 188 от общо 199.

Швеция може официално да стане членка още в петък - на 1 март.

Дългият път на Стокхолм към НАТО започна през май 2022 г., с което бе сложен край на продължилия два века неутралитет на скандинавската държава. Причината за решението - стартиралата през февруари 2022 г. руска инвазия в Украйна.

Гласуването, което се проведе в Будапеща в понеделник, идва след среща в петък между шведския премиер Улф Кристерсон и неговия унгарски колега Виктор Орбан, на която те се съгласиха да загърбят различията си – като казаха, че са "готови да умрат един за друг". Двете страни подписаха ново военно споразумение по време на съвместна пресконференция в унгарската столица, в която Швеция обеща да продаде четири нови самолета Gripen, за да добави към 14-те, закупени по-рано от Унгария.

Историческият вот в унгарския парламент получи похвала от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Приветствам гласуването на унгарския парламент за ратифициране на членството на Швеция в НАТО. Сега, след като всички съюзници са дали своето одобрение, Швеция ще стане 32-ият съюзник на НАТО. Членството на Швеция ще ни направи по-силни и по-сигурни", написа той в Х.