Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски сезира прокуратурата, ДАНС и МВР за мрежа от 400 роботизирани сайтове, които провеждат дезинформационна война и проруска пропаганда на територията на България, съобщи пресцентъра на ДПС.

Сигналът е свързан с оповестени данни за резултати от проучвания на Фондация за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ). Според изследването, публикувано в някои медии в края на м.г., „Машина от сайтове-гъби“, които са близо 400, произвеждат по 2000 публикации дневно, усилвани допълнително чрез социалните медии, се посочва в съобщението на ДПС.

„ДАНС, МВР и прокуратурата трябва да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа? Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир“, се казва в съобщението.

"Навлизането в третата година от началото на войната на Русия срещу Украйна и в навечерието на европейските избори е от изключителна важност за националната сигурност на България и на Европа  да бъдат установени всякакви форми на въздействие върху българските граждани и ефективно да се противодейства срещу всяко подобно посегателство, в името на демокрацията и защитата на гражданските права и свободи", посочват още от пресцентъра на ДПС. 

Вчера със заповед на председателя на ДАНС на двама руски граждани беше наложена забрана за влизане в България. Става въпрос за принудителна административна мярка „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз" за срок от 5 години, тъй като има данни, че действат против сигурността на страната", съобщиха от ДАНС.