Изпращането на войски в Украйна "не е актуално" в момента, заяви шведският премиер Улф Кристершон, но без да изключи напълно подобна възможност в момент, когато страната му е напът да стане 32-рата членка на НАТО, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това изобщо не е актуално в момента", каза той по шведската обществена телевизия в отговор на коментарите на френския президент Еманюел Макрон, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се "изключва" в бъдеще. "Засега сме заети с изпращането на модерно оборудване в Украйна", подчерта Кристершон.

На 20 февруари Стокхолм обяви 15-и, рекорден по размер пакет с военна помощ за Киев, на стойност 633 млн. евро, който включва артилерийски боеприпаси, военни кораби, противовъздушни системи и гранати, за които разкъсваната от войната страна постоянно моли.

"Няма искане от украинска страна за сухопътни войски", отбеляза Улф Кристершон. Така че "въпросът не е актуален", подчерта той, въпреки че не изключи възможността за това в бъдеще. "От друга страна, страните имат различни традиции на ангажираност" на международната сцена и "френската традиция не е шведската", добави шведският премиер. 

Швеция участва в международни мироопазващи сили, но не е водила война от конфликта с Норвегия през 1814 г., отбелязва АФП.

След като вчера унгарският парламент гласува за одобряване на влизането на Швеция в НАТО, почти две години след началото на процеса на присъединяване, Стокхолм, ще стане член на алианса, слагайки край на повече от 200 години военно необвързване.

"Швеция е готова да поеме отговорностите си по отношение на евроатлантическата сигурност", реагира Улф Кристершон след гласуването в Унгария.