Четири години, след като стана монополист над лотарията, Българският спортен тотализатор (БСТ) отчете внушителните 97 235 074 лева, с които е подпомогнало спорта и културата през 2023 година.

Досега от тотото нямаха навика да правят публични отчети за дейността си. Както е известно, приходите се съставляват част от бюджета на Министерство на младежта и спорта (ММС), което ги разпределя целево.

"Рекордното финансиране в подкрепа на тези две изключително важни обществени сфери бе постигнато благодарение на стабилния растеж в дейността на държавния хазартен оператор и увеличените приходи от игрите на Спорт Тото и Държавната лотария. Както е известно, съвсем наскоро Министерството на младежта и спорта отчете и ръст на сумите за подпомагане на подготовката на федерациите по олимпийски и неолимпийски спортове", посочват от БСТ.

Както Клуб Z писа, малко по-рано този месец ММС одобри средствата за дейността през настоящата година на федерациите, администриращи олимпийски спортове, да са в размер на 42,9 млн. лв. Всяка централа ще получи по-голямо финансово подпомагане от държавата спрямо 2023 г. 

ММС отпусна и 4,7 млн. лева за федерациите по неолимпийски спортове. "Възходящата тенденция в обема на финансовата помощ бе постигната благодарение на професионалната, усърдна и отговорна работа на всички структури и звена на Българския спортен тотализатор, както и на отличното партньорство и подкрепа от страна на Министерството на младежта и спорта", посочват още от БСТ.

От там отчитат и общо изплатени печалби за над 110 млн. лв. в игрите Тото 1 и 2, както и осем тото милионери, сред които и участник от Козлодуй, спечелил 9 667 090 лева, през септември. Моментните лотарийни игри пък са донесли над 94 милиона лева на участниците, някои от които спечелили по половин милион лева.