Страните от ЕС да продължават да пестят газ, за да осигурят доставките и да стабилизират пазарите.

Това се казва в огласена днес препоръка на Европейската комисия.

Тя трябва да бъде приета от държавите членки (Съвета) на ЕС. Тази препоръка насърчава страните да продължат да предприемат доброволни мерки за поддържане на колективното намаляване на търсенето на газ с 15 на сто в сравнение със средното търсене между април 2017 г. и март 2022 г. Предложението ще бъде обсъдено от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон и ресорните национални министри на Съвет „Енергетика“ на 4 март в Брюксел.

Срокът на настоящото извънредно законодателство изтича на 31 март. Икономиите на газ от страна на предприятията и гражданите в целия Европейски съюз допринесоха значително за справянето с енергийната криза, подклаждана от руското нашествие в Украйна преди две години, изтъкват от Комисията.

Като цяло ЕС намали търсенето на газ с 18 на сто между август 2022 г. и декември 2023 г., като така спести около 101 милиарда кубични метра „синьо гориво“. Надхвърлена бе целта за икономии от 15 процента, договорена в рамките на извънредното законодателство, прието през лятото на 2022 г. Взетите мерки допринесоха за запазване на стабилността на доставките, стабилизирането на енергийните пазари в ЕС и солидарността с Украйна.

Непрекъснатите икономии на енергия продължават да бъдат необходими. Това се дължи най-вече на продължаващата геополитическа нестабилност.