Прокуратурата на Великобритания ще повдигне обвинение срещу шести българин, заподозрян за шпионаж в полза на Русия, предаде Ройтерс.

Той ще бъде изправен пред Уестминстърския магистратски съд в Лондон утре (сряда).

"38-годишният Тихомир Иванчев ще бъде обвинен в заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация, която би могла да бъде или е била предназначена да бъде пряко или косвено полезна за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата”, посочват от британското обвинение.

Група от петима българи вече е разследвана по обвинения в заговор за събиране на информация в полза на Русия в периода от август 2020 г. до февруари 2023 г.

Това са Орлин Русев (45 г.) и съучастниците му Бисер Джамбазов (41 г.), Катрин Иванова (31 г.), Иван Стоянов (31 г.) и Ваня Габерова (29 г.). Те са обвинени, че от август 2020 г. до февруари 2023 г. са събирали информация за чужда държава.

В обвинението на прокуратурата се посочва, че са „заговорничели за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна за враг с цел, която накърнява безопасността и интересите на държавата.“

Българите са обвинени и в по-малки престъпления, като притежание на фалшиви документи. И петимата са живели и работили през последните години във Великобритания. Джамбазов работел като шофьор в болница, Иванова (съдружничката му) била лаборантка в клиника, а Ваня Габерова работела като козметичка.