Късно снощи Одеса бе атакувана с дронове откъм Черно море. В различни райони на града се чуваха силни експлозии, съобщиха световните агенции..

Сирените за въздушна тревога бяха задействани в 21.25 часа местно време.

Градските и областните власти призоваваха жителите на Одеса и региона да се укриват до обявяване на отбой от въздушна опасност.

В същото време украинската армия заяви, че се е изтеглила от още две села край източния град Авдеевка, който по-рано този месец беше превзет от руските сили, предаде Ройтерс.

Високопоставен украинки командир каза, че украинските войски са се укрепили на нови отбранителни позиции западно от Авдеевка, чието превземане е най-голямата руска победа на бойното поле за последните девет месеца. 

Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че украинските сили са се изтеглили от селата Северне и Степове, след като ден по-рано войските на Киев напуснаха село Ласточкине. 

"Силите ни се изтеглиха от малките села Северне и Степове. Тежките сражения за Северне продължиха вчера вечерта и през нощта", каза във вторник Лихови, като добави, че Русия е понесла значителни загуби при тези боеве. По думите му армията се изтегля на позиции, които са на нивото на останалата част от източната фронтова линия и са по-подходящи за отбрана. 

Преди инвазията в Северне и Степове живееха общо по-малко от 100 души, отбелязва Ройтерс, предава БТА.

Руското министерство на отбраната заяви, че е превзело Северне две години и три дни след началото на "специалната военна операция".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди чрез независим източник изявленията на двете страни относно ситуацията на фронта.