Компанията OpenAI, създала ChatGPT, е завела съдебен иск срещу в. "Ню Йорк Таймс", съобщи Gizmodo. Това става седмици, след като американската медия започна дело срещу компанията за изкуствен интелект с тезата, че той копира нейния уникален журналистически стил.

Според OpenAI обаче някой, платен от "Ню Йорк Таймс", е "хакнал" ChatGPT.

"Истината, която ще излезе наяве по време на този случай, е че "Таймс" е платил на някой да хакне продуктите на OpenAI. Трябвали им са десетки хиляди опити, за да генерират изключително аномалните резултати, които съставят експозиция J към жалбата.

Те са успели да направят това само чрез насочване и експлоатиране на бъг (който OpenAI се е ангажира да отстрани) чрез използване на манипулативни стимули, които явно нарушават условията за ползване на OpenAI. И дори тогава, те трябвало да подават на инструмента части от същите статии, които се опитвали да измамят с точно предавани пасажи, повечето от които вече се появяват на няколко общодостъпни уебсайта", се твърди в жалбата на OpenAI.

По всяка вероятност това означава, че според хората на Сам Олтман от "Таймс" са изфабрикували доказателствата за това, че чатботът генерира статии с техния стил, като сами са го заредили с такива статии. И са правили хиляди опити, за да докарат убедителен документ, който показва това.

Все още няма коментар от "Таймс" по темата.

OpenAI в действителност обучава ChatGPT на базата на съдържание, взето от интернет - творби на художници, писатели, журналисти и други са "зареждани" в алгоритмите на компанията, за да е способен чатботът да имитира "интелект".

Множество творци са се опитвали да съдят компанията за нарушение на авторски права, но тези дела масово потъват - вероятно разрешени с извънсъдебни споразумения. Очаква се делото на "Таймс" да е едно от малкото, които не могат да бъдат "заметени" и да създаде прецедент по отношение на генеративния изкуствен интелект.

Поддръжниците на генеративния изкуствен интелект твърдят, че той не нарушава авторски права, тъй като не копира самите произведения - а просто свежда комбинациите от думи в тях до статистически модели, с които после "създава" своите отговори. Досега тази теза не е тествана пред съда.