Депутати от ГЕРБ и ДПС защитиха свои колеги от "Възраждане", за които депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" искаха да бъдат изключени от парламентарни комисии.

В крайна сметка парламентът отложи гласуването на три проекта за промени в комисиите по външна политика и по отбрана.

Спорове предизвика проектът на решение, предложен от Атанас Атанасов, Кирил Петков и група народни представители, за освобождаване на Ивелин Първанов от "Възраждане" като член на комисията по отбрана. С друго предложение – на Явор Божанков от „Продължаваме промяната-Демократична България“, Първанов трябваше да бъде изваден и от комисията по външна политика.

С трето решение, внесено от Атанас Атанасов, Кирил Петков и др., се очакваше депутатите да освободят Ангел Георгиев от "Възраждане" от комисията по външна политика.

Причината за тези предложения бе скорошно посещение на тези депутати в Русия.

Още в началото на пленарното заседание при гласуване на програмата от групата на "Възраждане" поискаха трите проекта да бъдат оттеглени, защото според тях са противоконституционни. Освен това народните представители не са получили предварително материалите, по думите на Петър Петров. При дебата той поиска и почивка, за да могат да се запознаят с всички предложения и да видят дали има и други, противоречащи на основния закон на страната.

След подновяване на заседанието председателят на парламента Росен Желязков съобщи, че трите проекта на решения, срещу които възразяваха от "Възраждане", се отлагат и днес няма да бъдат разглеждани в пленарната зала.

Явор Божанков (ПП-ДБ) обаче защити предложението си с аргумента, че в комисията по отбрана депутати от "Възраждане" ще продължат да имат достъп до класифицирана информация. Това, според него, застрашавало националната ни сигурност и било отстъпление от евроатлантическата ориентация на управляващите.

"Когато невежеството служи за политически внушения, трябва да реагирате", коментира Йордан Цонев от ДПС, обръщайки се към председателя на Народното събрание. "Г-н Божанков сигурно не знае, че всеки народен представител има достъп до класифицирана информация, независимо в каква комисия е", обясни той какво има предвид под "невежество". 

"Кога, колеги, искате правилата да се спазват - когато са удобни или когато всички трябва да се подчиним на тях, моля да не се използват за политически спекулации", апелира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. "Вие сте във властта, защото искате правилата да се спазват, спазвайте ги и вие", настоя тя пред ПП-ДБ.

Според колегата ѝ Любен Дилов може би е дошло време независимите депутати също да бъдат включени в парламентарни комисии.

Правилникът на парламента обаче позволява депутат да бъде изключен от комисия или да не бъде допуснат та стане член на такава. И това се е случвало неведнъж, включително с подкрепа от ГЕРБ.

Промени в комисии

След края споровете, репликите и процедурите парламентът гласува промени в редица комисии.

От комисията по бюджет и финанси бе освободен Борис Аладжов от „Възраждане“.

Стоян Таслаков от „Възраждане“ беше освободен от комисията по енергетика.

От комисията по регионално развитие, благоустройство и самоуправление беше освободен Кръстьо Врачев от „Възраждане“.

За членове на комисията по отбрана бяха одобрени Ангел Георгиев и Славчо Крумов – „Възраждане“.

В комисията  по вътрешна сигурност и обществен ред влезе  Златан Златанов, „Възраждане“ .

От Комисията по електронно управление и информационни технологии бе освободен Даниел Проданов от „Възраждане“.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ беше освободен от комисията по културата и медиите.

От комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество бе освободен  Славчо Крумов от „Възраждане“.

В комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите влезе Кръстьо Врачев („Възраждане“).

В комисията за контрол върху управлението на средства от европейските фондове влизат  Стоян Таслаков и Даниел Проданов от „Възраждане“.

От комисия по правни въпроси бе освободена  Маргарита Махаева – „Възраждане“.

От комисията по конституционни въпроси бе освободен Златан Златанов и избрана  Маргарита Махаева – от „Възраждане“.

Драгомир Драганов от ГЕРБ-СДС стана член на комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.

В комисията по електронно управление влезе Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

Симидчиев беше освободен от комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите .

От комисията за взаимодействие с гражданското общество бе освободен Димитър Аврамов от ДПС.

От комисията по въпросите на децата, младежта и спорта бе освободен Осман Мурадов от ДПС, на негово място бе избран Димитър Аврамов (ДПС).

В комисията по правни въпроси влезе Осман Мурадов (ДПС).

От комисия по културата и медиите бе освободена Фатме Рамадан от ДПС.

В комисията по бюджет и финанси бе избрана Небие Кабак (ДПС). 

За член на комисия по регионална политика и местно самоуправление бе избиран Павлин Кръстев от ДПС. Той бе освободен като член от комисия по транспорт и съобщения.

Небие Кабак от ДПС бе освободена от комисията по туризъм.

В комисията по енергетика влезе Фатме Рамадан от ДПС.

Николай Дренчев, който беше изключен от ПГ на „Възраждане“, а сега е независим народен представител, бе освободен от състава на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество. На негово място бе избран Ивелин Първанов от „Възраждане“.