Посолството на Русия в Швеция увери, че Кремъл ще вземе "контрамерки" по отношение на присъединяването на Швеция към НАТО, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Русия ще вземе контрамерки от политически и военнотехнически характер, за да минимизира заплахите, които тегнат над националната ѝ сигурност, като реакция на факта, че скандинавското кралство е на път да стане 32-ата страна членка на Северноатлантическия алианс", написа руското дипломатическо представителство. Самото съдържание на мерките "ще зависи от условията и степента на интеграция на Швеция в НАТО, включително от евентуалното разполагане в Швеция на войски, техника и оръжия на Атлантическия алианс", се казва още в изявлението.

В понеделник унгарският парламент даде зелена светлина за присъединяването на Швеция към организацията, премахвайки последната пречка пред процеса на членство, започнал преди две години. По този начин страната, която реши да се присъедини към НАТО след началото на руското нашествие в Украйна, ще сложи край на повече от 200 години на военно необвързване.

"От Швеция зависи да направи суверенен избор относно политиката си за сигурност. В същото време влизането на Швеция във военен съюз, враждебен на Русия, ще има отрицателни последици за стабилността в Северна Европа и за региона на Балтийско море, което остава наше общо пространство и което никога няма да се превърне в езеро на НАТО", подчертават руски дипломати в "Телеграм".

Присъединяването на Швеция, последвано от това на Финландия миналата година, означава, че всички граничещи с Балтийско море държави, освен самата Русия, вече са членове на НАТО.