Класически домашен насилник от столичния кв. "Красна поляна" е в ареста с прокурорска мярка за 72 часа. Това става ясно от събощение на прокуратурата, която ще иска от Софийския районен съд постоянното му задържане под стража.

"На 16.02.2024 г. в апартамент в ж.к. „Красна поляна“ в гр. София, обвиняемият  С.Д. удрял с ръце по тялото и главата М.К. и й причинил лека телесна повреда. На 26.02.2024 г. С.Д. се заканил на жената с убийство с думите: „Ще те приключа! Където те намеря, там ще те оставя! Ще те запаля!“.

Заканването възбудило основателен страх у жената", пишат от СРП.

Така обвнинеията са две - за закана с убийство и за телесна повреда.

Първото, както стана въпрос покрай случая с Христо Шопов, не е "леко", тъй като предвижда до 6 г. затвор.

В слуая обаче има и утежняващ признак - че въпросният С.Д. е извършил деянията в условия на домашно насилие, тъй като живее на семейни начала с пострадалата.

Само от началото на 2024 г. най-малко 2 жени са убити от мъже в България. През миналата година най-малко 21 жени са убити от мъже у нас, сочи статистиката на сайта spasena.org - част от проект, проучващ насилието основано на пола. 

Ето и оригиналното съобщение с описанието на случката от пресслужбата на Районна прокуратура:

Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж, заканил се с убийство на жена и й нанесъл телесна повреда

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 36-годишен мъж, заканил се с убийство на жената, с която се намира във фактическо съпружеско съжителство, и й нанесъл телесна повреда.

На 16.02.2024 г. в апартамент в ж.к. „Красна поляна“ в гр. София, обвиняемият  С.Д. удрял с ръце по тялото и главата М.К. и й причинил лека телесна повреда. На 26.02.2024 г. С.Д. се заканил на жената с убийство с думите: „Ще те приключа! Където те намеря, там ще те оставя! Ще те запаля!“. Заканването възбудило основателен страх у жената. Деянията са извършени в условията на домашно насилие.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 131, ал.1, т.5а, вр. с чл.130, ал.2 от НК и по чл. 144, ал.3, т.1 и т.3, вр. ал. 1 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Предвид възможността да извърши друго престъпление С.Д. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои днес, 29.02.2024 г., наблюдаващият прокурор да внесе искане в Софийски районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.