След създаденото напрежение, в т. ч. от страна на БСП и "Възраждане" относно това за какво точно двустранно споразумение са се разбрали българската и украинската страна при посещението на премиера Николай Денков в Киев преди няколко дни, днес от Министерския съвет публикуваха и самия текст. Той представлява "съвместно заявление" на Денков с украинския му колега Денис Шмигал и противно на всички подозрения на двете партии, там няма и намек за казаното от френския президент Еманюел Макрон възможно изпращане на западни войски на украинския фронт.

Именно по повод изказването на Макрон, на което реагираха всички световни сили и наличието на "съвместното заявление", днес Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев бяха привикани на изслушване в парламента, където многократно заявиха, че България не е мислила и няма и да обмисля изпращане на военослужещи във войната. Както и че съвместното заявление не представлява нищо по-различно от заеманите досега позиции и решения и на самото Народно събрание.

Накратко, то заявява българската подкрепа за бъдещо членство на Украйна в НАТО, както и за налаганите санкции на Русия. Говори за съвместни дейности по отношение на енергетиката, продоволствията. Затвърждава политиката на правителството по предоставяне на военна помощ за Украйна. Подчертана е подкрепата на България за намерилите подслон у нас украински граждани, бягащи от войната и пр.

Целия текст на заявлението четете ТУК