"Веднага искам да кажа напълно категорично, че по никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна."

Това каза пред журналисти премиерът Николай Денков по повод внесеното от БСП в Народното събрание искане за спешно изслушване във връзка с неговите изказвания при посещението в Украйна. Темата преди актуалност след изказване на френския президент Еманюел Макрон, че не изключва изпращането на войски на западните държави там.

„Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат“, заяви премиерът. 

"Разбира се, че ще отида да го кажа. Няма промяна в позициите", каза Денков, попитан ще отиде ли да каже това и в парламента, след като от БСП настояха за спешно изслушване. 

"Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна е военнотехническа помощ", повтори все-още-премиерът.

Помолен за коментар във връзка със статия на изданието „Шпигел“, в която се твърди, че немската помощ за Украйна ще са български снаряди (всъщност в материала се казва, че Германия е купила от България 120 000 122-милиметрови снаряда. Това са снаряди, които могат да се изстрелват от гаубици от съветски тип - бел. ред.), Денков каза:

"Нямам представа какво точно имат предвид. България произвежда снаряди, които се изнасят. Доколкото знам, до момента нямаме директен износ към Украйна, но така или иначе е ясно, че част от тези снаряди отиват в Украйна. Няма новина", допълни той.