Осем страни от ЕС призовават за нов санкционен режим срещу Русия, който да бъде въведен заради смъртта на Алексей Навални, съобщи „Политико“.

Той е различен от сегашния режим, който върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел предложи да бъде наречен на името на враг № 1 на Владимир Путин.

Призивът за новия режим се съдържа в писмо, изпратено до Борел и до което репортери на „Политико“ са имали достъп. То е подписано от външните министри на Румъния, Чехия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Швеция и Финландия. Идеята е подкрепена от поне още 4 държави членки, чиито имена обаче не се споменават.

В момента санкциите на ЕС срещу Русия са разделени на две правни структури. И двете са приети през 2014 г. и са свързани с агресията срещу Украйна.

„Коалицията на осемте“ се надява да бъде създаден механизъм, насочен специално срещу извършителите на репресии вътре в Русия. Навални е нейната най-изтъкната жертва.

Според външните министри, подписали писмото, такъв режим ще гарантира солидна правна основа за вкарване в черен списък на руския репресивен държавен апарат. Сред тях са и хората, участващи в политически мотивирани решения срещу представители на гражданското общество, в арестите на опозиционери, както и отговорните от правосъдната система.

Министрите предлагат и нов черен списък с лица и образувания, участващи в репресиите. Това трябва да стане по съществуващия Глобален санкционен режим на ЕС за нарушаване на правата на човека. Това според дипломатите ще работи много по-ефективно от всякакъв „Закон Навални“, който ще се нуждае от единодушна подкрепа и процедура в Европейския парламент, който обаче излиза в предизборна кампания.