Бизнесменът Васил Божков представи в София новия си политически проект, наречен Национално движение "Център".

Любопитно е, ча за целта Божков е получил разрешение да напусне за няколко часа домашния си арест - мярка, която съдът му наложи след кратко "задържане под стража".

На представянето на проекта той се е явил с електронна гривна, съобщава БТА.

Сред приоритетите си хазартният бос анонсира, че "ще обедини всички, които искат България да продължи да съществува и нацията ни да не изчезне", а също "подобряване на жизнения стандарт на хората" както и защитата на националния интерес.

От "Център" се обявяват за справедливост и равенство, върховенство на правото, демократичност, културна идентичност, прозрачност, отчетности и за пренасяне на успешни практики от други държави у нас, съобразявайки националния интерес.

Дарин Дросев ще е председател на Управителния съвет (УС) на движението. Дамян Качуслки е председател на изпълнителния съвет. Членове на УС са реставраторът Емилия Божинова, Румен Стоянов - изп. директор на сдружението на кметове на кметства, Мануела Димитрова - юрист и други.

Предишният проект на Божков, с който опита да се яви на парламентарни избори, докато беше "изгнаник" в Дубай, се казваше Гражданска платформа "Българско лято".

Макар съдът в крайна сметка да я пусна, ЦИК обаче отказа да я регистрира през септември 2021 г. Решението бе окончателно потвърдено от ВАС на 5 октомври същата година.

Що се отнася до криминалните дела на хазартния бос - въпреки ефектните "движения" на прокуратурата срещу него, до момента не само че не е почнало дело, а дори няма внесен нито един обвинителен акт в съда.