Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай най-после коментира проблемите с новия им AI (изкуствен интелект) Gemini - като "напълно неприемливи", съобщи CBC.

Той обеща, че инженерите на интернет компанията ще оправят незабавно проблемите с отговорите на чатбота. Както стана ясно, Gemini е свръпрогресивен и попитан за образи на папи, гръцки воини, средновековни крале, и... нацисти, показва почти ексклузивно цветнокожи хора.

Google временно спря генератора на изображения на Gemini след бурни реакции.

"Зная, че някои от отговорите му обидиха нашите потребители и показаха предразсъдъци - да бъде ясно, това е напълно неприемливо и сбъркахме", признава Пичай.

Гафът е сериозен удар за Google, uоито идват със закъснение на AI пазара - не само след пионера ChatGPT, Но и след Copilot на Microsoft. От компанията описваха Gemini, който доскоро се казваше Bard, като своя най-развит AI инструмент.

"Никоя AI не е перфектна, особено на този етап от развитието на индустрията, но знаем, че летвата за нас е висока и няма да спираме, колкото и време да отнеме. И ще прегледаме какво се е случило и ще се уверим, че го оправим мащабно", обеща още Пичай.

AI чатботове могат и да изиграят роля в изборите в САЩ този есен. Изследване, публикувано във вторник, показа, че Gemini и още четири широко използвани AI инструмента доставят неточна информация за изборите на над 50% от запитванията, дори насочвайки избирателите към избирателни места, които не съществуват.