Един от избраните преди дни съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров направи първото си участие по бТВ в новата си роля, от което стана ясно, че най-важното е ситуацията да е спокойна, както и че важно развитието и трябва да има правителство. Още - ДПС има кадри със сериозна експертиза - достатъчно сериозна за регулаторите, но не и за министри обаче, Делян Пеевски винаги е бил добре приет в Турция, дори и когато е имал проблеми да влиза там, но сега вече може свободно да отиде там. За много неща Чакъров нямаше коментар.

"Не съм забелязал да има грубости, неговите думи няма да ги коментирам", каза той за нападките на Пеевски от последно време към Христо Иванов.

Той обясни защо е нужно да има правителство с реторичен въпрос: "Според вас добре ли е да има избори 2 в 1?".

Според Джевдет Чакъров обаче:

"Регулаторите в днешно време не са в дневния ред." Важно било да има правителство.

Това му твърдение влезе в явно противоречие с бурната реакция на ДПС - в лицето на Делян Пеевски особено, след обявения от ПП-ДБ т. нар. меморандум, в който се залагаше разделяне на политическата отговорност за назначенията в регулаторите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България". Същевременно обаче Чакъров добави за регулаторите:

"Ние имаме кадри със сериозна експертиза, защо да не участват, ще са много ефективни, адекватни, ще дадат принос."

"Това е въпрос, който следва. но да видим как ще се реши казусът с правителството. Нашата позиция е ясна - трябва да има правителство. Не искаме министри, нямаме министри", добави той.

Попитан как хем не искат да участват във властта и в правителството, хем искат в регулаторите, Чакъров реагира:

"Защо ни търсят за промени в конституцията и когато се вземат важните решения."

На въпрос дали това означава, че местата в регулаторите са начин за отблагодаряване на ДПС новият съпредседател разясни: "Това са нормални процеси. Не виждам противоречието".

"На този етап това е форматът на управлението на страната. Това е официално", добави в свой стил Чакъров.

За взаимодействието си с Пеевски той обясни пак твърде "конкретно" - че ще работят в екип и че "има ново колективно начало в ДПС". 

За почетния председател Ахмед Доган Джевдет Чакъров каза, че се виждат толкова често, колкото е необходимо и се допитват до него по политически и организационни въпроси. "Много е важно в центъра на политическите въпроси да са проблемите на хората, добави Чакъров. 

Отношенията с Пеевски били равноправни, каза още той.

На въпроса какво мислят в АЛДЕ (политическото семейство на ДПС в Европейския парламент - б.р.) за факта, че съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е санкциониран от две държави – Великобритания и Съединените щати, Чакъров отговори:

„Имаме тяхната подкрепа. На конгреса имахме много сериозно присъствие от Европейската либерална партия. За нас е чест и гордост да имаме съпредседател на АЛДЕ в лицето на Илхан Кючюк. Уверявам ви, че сме имали и имаме подкрепа“.

Според Чакъров пречки за Делян Пеевски да посещава Турция няма. Вече.