Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който поиска публично оставката на Иван Гешев като главен прокурор (заедно с Делян Пеевски) и Висшият съдебен съвет тутакси претвори искането в реалност, сега не виждал никаква причина да призове Борислав Сарафов да се оттегли. Не било и негова работа. Името на изпълняващия финкциите обвинител номер едно отново изплува около делото "Осемте джуджета" в контекста на разкритията за разстреляния търговец на влияние в съдебната система Мартин Божанов-Нотариуса.

Съмнения какво се случва с "Джуджетата" има и поради факта, че миналото лято, докато прокурорската колегия на ВСС шиканираше процеса по назначаването на специалния прокурор по разследването на Главния и заместниците му - Даниела Талева, доказателствата по случая бяха прехвърлени от Върховния административен съд, който трябваше да ги предаде на Талева заради сигнал срещу Сарафов, към Софийска градска прокуратура (подопечна на Сарафов). Причината - именно защото формално ВСС не е назначил Талева, което по закон трябваше да направи незабавно.

Към днешна дата материалите все пак са при нея, както се разбра преди дни. Тоест, адхок прокурорката разследва и.ф. главния прокурор. Сред публичните изяви по случая са и тези на бившата съпруга на Пепи Еврото Любена Павлова, която твърди, че Сарафов си е тръгвал от ресторанта с пликове с петцифрени суми.

Така днес при дежурната си сутрешна медийна изява в парламента, Бойко Борисов бе попитан дали подобно на Гешев не е време да поиска оставката и на Сарафов

"Кое за кога е време, най-малко вие ще ми кажете! - тросна се той на колегата от "Флагман", задал въпроса.

"Няма да ви отговоря, защото не искам! Има си решение на ВСС", заяви той по адрес на същите кадровици, взели главата на Гешев след позивната от дуото Борисов-Пеевски.

"Не виждам причина (за искане на оставки)" - все пак успя да изтръгне журналистът признание от лидера на ГЕРБ.

Иначе Борисов, който на крака отиде при представителите на медиите, за да си каже каквото има да си казва около ротацията, коментира думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че саботира преговорите. Припомняме, че на 6 март премиерът Николай Денков подава оставка, а лидерът на ГЕРБ начерта свой график: на 5 март ще представи пред партията си говетвения проект на коалиционно споразумение, ще го даде на ПП-ДБ, ще участва и във форум на ЕНП и след това ще се занимае с ротацията по същество, като на практика ще даде на (не)коалиционните си партньори няколко дни за реакция

"Аз бих призовал да спрат медийните изяви. За няколко дена ли става въпрос" - обърна се Борисов към ПП-ДБ в собствената си медийна изява (първа за деня).

Но посочи, че все пак в готвения проект са припознати текстове от предложения от ПП-ДБ по-рано меморандум.

"Меморандумът е съществена част", посочи, но не даде подробности.

По повод твърдения от трибуната на опозицията, че България е допуснала Германия да ни върне мигранти, виновни за "убийства, грабежи, изнасилвания", Борисов заяви, че ще изиска незабавна проверка кой е виновен, ако това се окаже вярно. В това число включи и собствената си бъдеща премиерка - сега министър на външните работи - Мария Габриел.