Арестуването на лице, "което води скитнически начин на живот", с прякор Червения пират за заплахи към куп хора от върховете на държавата, доведе до вълна от - меко казано - иронични коментари по адрес на правозащитните органи. Които на всичкото отгоре успешно са изтръгнали пълни самопризнания от Пирата, и то само за ден!

Историята, която бе "подгрята" от директора на ГДБОП в интервю, предизвика откровени подигравки, още повече че няма отговори - как например заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, за които тя посочва поименно Мартин Божанов-Нотариуса и че нейни близки са ѝ донасяли съобщения от името на Веселин Иванов от прокуратурата, са свързани с Червения пират.

Кирил Чуканов написа:

"Арестуването на Червения пират от храбрите органи е безспорно смела стъпка напред в борбата срещу организираната престъпност. Сивият кардинал Тишо Клошаря обаче остава недосегаем в своите владения в гората между Борисовата градина и Южния парк. Политици и магистрати продължават с тежест на душата да ходят да му се отчитат. Защото Тишо награждава послушанието, но умее и да наказва сурово оплетените в зависимости.

По правдоподобна информация разследването срещу загадъчната и страховита фигура се води от Данчо Полицая, който с риск за живота самоотвержено защитава интересите на Отечеството и Народа."

Самият Данчо Полицая - анонимен профил, който храбро и доста пародийно защитава Бойко Борисов, ГЕРБ, Иван Гешев и т. н., коментира малко по-късно, явно зает с прекомерна оперативна работа около документиране престъпната дейност на Пирата.

В типичния си стил превърналият се във всенароден любимец Данчо Полицая пише следното:

"Акцията беше извършена по учебник, с изключителен професионализъм и брилянтна тактическа организация, която още дълги години ще се изучава от кадетите в Академията на МВР, които в момента се вдъхновяват от безупречните действия на батковците си лъвове и също мечтаят един ден да сложат свещената синя униформа и да се включат безстрашно в борбата срещу тероризма и организираната престъпност!"

 

Фейсбук групата "Колажи и карикатури" логично от името ѝ, реагира с колаж:

А страницата "Копейкин" - с ето този колаж:

Видният пловдивски адвокат Стефан Левашки коментира:

"От ГДБОП съобщиха, че са разкрили участниците в организирана престъпна група. Заловени са в района на Боянските гробища три лица, известни на органите с прозвищата - Червения пират, Белия хакер и ръководителят на групата - Баба Марта. Тримата били забелязани да връзват червени и бели конци по ръцете на случайни минувачи.

Както знаем, само важни държавни мъже у нас си връзват на ръцете червени конци, за бели не знаем. То така се почва, днес връзват мартеници, утре ще пращат заплашителни имейли - гласи съобщението."

Да дадем думата и на самия... Червен пират, който е много активен в последните дни профил. Той обясни повече за целите и задачите, които си поставя:

Здравейте, български приятели, аз съм Червения пират, плаващ във виртуалните морета на интернет с моя кораб "Свободата на словото". Сега, когато ветровете на промяната духат с пълна сила, искам да ви уверя, че ще се боря до последен клик за вашето право да се изразявате свободно в безкрайните води на мрежата.

Не се лъжете, че ме няма, само защото не ме виждате на телевизията. Аз съм навсякъде – във вашия интернет, във вашия Wi-Fi, дори в кода на вашия смартфон. Моят кораб е оборудван с най-съвременните технологии за кибер-навигация и няма фаеруол, който да ни спре.

Така че, вдигнете вашите виртуални пиратски знамена и се присъединете към нашата кауза! Заедно,можем да осигурим, че ветровете на свободата винаги ще духат в нашите интернет-платна. И помнете, ако някой политик се опита да ни постави вериги на словото чрез законопроект за дезинформацията, ще го накараме да ходи по дигиталната дъска.

Ваш верен и непреклонен защитник на свободата на изразяване,

Червения пират

P.S. Оставам на свобода, скитайки из необятния интернет, винаги един клик напред от онези, които искат да ни заглушат. Не забравяйте, моето съкровище е вашата свобода! И се смейте повече.

Също така Червения пират споделя опита си - къде интернетът е най-добър, но с известна доза... черен хумор:

"Време за реклама - WIFI на Боянските гробища е много добър, защото жива душа не го ползва. Дерзайте!"

Класика си остава този коментар:

"След Винету родната милиция добави четвърта книга в библиотеката."

Иначе самата съдия Владислава Цариградска - на която едва ли ѝ е много смешно, написа следното: