"Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия Цариградска. През последните седмици зачестиха подобни заплахи - включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри."

Това разкри в интервю пред Нова тв тази сутрин директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

Става въпрос за множество заплахи, отправени срещу един широк кръг от публично известни лица. Това се случва през последните седмица-две.

Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то - известно е с псевдонима „Червения пират”. Това е български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, обясни той.

Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, "който следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица". 

И ако това, че са заплашвани Мария Габриел и други министри е новина, по отношение на Владислава Цариградска тя сама оповести застрашителните обаждания и имейли, които получава - включително пред парламентарната комисия, разследваща дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. С част от тях тя свързва директора на пресцентъра на Главна прокуратура Веселин Иванов.

Полицейският шеф коментира и дали убитият Нотариус е бил секретен сътрудник на службите. Накратко - няма да кажат:

"Дали едно лице е сътрудник на МВР, или не - нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това, дали Мартин Божанов- Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП, е изискана от прокуратурата по воденото досъдебно производство", посочи той в отговор на въпрос.

През периода февруари - март 2022 година срещу Божанов в МВР са постъпили пет сигнала (прокуратурата пък призна за общо 25 преписки при тях, б.р. на Клуб Z).

„По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова - бившата съпруга на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е настоящият съпруг на г-жа Симеонова.

Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура”, обясни Серафимов.

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е била извикана за разпит и е образувано досъдебно производство (това очевидно е прословутото дело, за което признаха от Софийската градска прокуратура след смъртта му и което - аха било готово да влезе в съда с обвинителен акт, но убийците ги изпреварили, б.р. на Клуб Z).

„Основното престъпно деяние на Божанов, което установихме - са така наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 година. Това не означава, че преди това в други структури на МВР не е постъпвала подобна информация”, подчерта полицейският шаф.

И допълни, че ГДБОП не е разследвала „магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право”.

„Такова право има само в КПКОНПИ, които разследват корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата”, уточни буквално шефът на ГДБОП.

Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити „немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов”.

„Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица са подпомагали изхода на делата. От страна на прокуратурата не са ни възлагани допълнителни действия, след като им предадохме обобщената справка по проверката ни”, категоричен бе той.

(Иначе казано - папките вероятно са потъвали. Сега е известно, че със сигурност се води досъдебно производство за организирана престъпна група, включваща и магистрати и действала в районна прокуратура - но не само - част от която са Нотариуса, Велимир Атанасов, и др. - б.р. на Клуб Z).

А по случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на „групата на Божанов”, „не се споменава името на самия Божанов”.

„Сигналът им е подаден през 2022 година. Това, което предполагаме, че на малко по-късен етап, след като проверката е приключила и предадена - се е появила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, не се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него.

От Софийската градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка. Отново извикахме за разпит свидетелите - и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на „групата”. Затова смятаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен етап”, подчерта Серафимов.

Той отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов, каквито обвинения отправи ексвътрешният министър Бойко Рашков.

„Възможно е да е имал контакти в ГДБОП, но нямаме данни да е изтичала информация”.

(Всъщност Рашков директно разказа в тв интервю, че активности, които са се случвали по върховете на МВР и в ГДБОП за минути са били достояние на Божанов и "кафявите" т. нар. медии, които го обслужват. А при един от случаите споменатата по-горе негова бивша съпруга, след като дала показания в антимафиотската дирекция, била причакана от него буквално отпред, пред БОП-а и заплашвана - бел. ред. на Клуб Z).

Що се отнася до съпругата на Божанов (последната, защото той е имал общо 4 - б.р.) Серафимов заяви пред журналистката Мариета Николаева, че въпросната Гергана е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция „разследващ полицай”.

„Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация – такъв ѝ е бил отказан (което за "простосмъртните" служители буквално означава на мига несъвместимост - б.р.). Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество.

След като ѝ е отказан достъп - със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа, но тя в момента е по майчинство. След това има варианти, по които да предприемем действия”, обеща той.