От днес се забранява вносът в ЕС и страните от Г-7 на руски шлифовани и нешлифовани диаманти от 1 карат и повече, обработени в трети страни.

Това е нов етап от забраната на внос на диаманти от Русия, наложена от Г-7, част от който е и ЕС, съобщи белгийското министерство на външните работи. В момента Белгия е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Новата мярка е за т. нар. непряк внос и покрива по-специално добити в Русия диаманти, превърнати в шлифовани камъни.

Вносителите на диаманти ще трябва да доказват неруския им произход чрез документи по време на преходен период от 6 месеца. Спазването на забраната за непряк внос ще бъде наблюдавано чрез системи за проверка и удостоверяване, основана на солидни технологии за проследяване. Това ще направи възможно дигиталното проследяване на пътя на диамантите „от мината до пръста“. Системата трябва да стане изцяло оперативна до 1 септември.

Целта на мерките е да се намалят значително приходите на Русия от търговията с диаманти. А Белгия носи особена отговорност за това предвид факта, че Антверпен е най-големият световен център за търговия с необработени диаманти.

Санкциите срещу Русия бяха наложени заради войната в Украйна. На 1 януари в сила влезе забраната за внос в ЕС на всякакви неиндустриални диаманти с всякакъв размер, добити, обработени или произведени в Русия. Мярката е за камъни, внесени пряко или през трета страна, без да са подложени на обработка.