Страните членки (Съветът) на ЕС приеха днес 12-ия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Става дума за икономически и индивидуални ограничителни мерки. Те са нацелени срещу секторите с висока стойност на руската икономика и затрудняват още повече заобикалянето на наложените досега санкции. Така коментира решението върховният ппедставител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Диаманти

ЕС налага забрана за преки или непреки внос, закупуване или трансфер на диаманти от Русия. Забраната важи за диаманти с произход Русия, изнесени оттам, преминаващи през нея и за руски диаманти, ако са обработени в трети страни.

Пряката забрана важи за неиндустриалните естествени и синтетични диаманти, както и за диамантената бижутерия, считано от 1 януари 2024 г.

Ще има постепенно налагане на непряка забрана за внос на руски диаманти, когато те са обработени (рязани или шлифовани) в трети страни, включително инкрустирани в бижута диаманти с произход Русия. Постепенната забрана започва от 1 март 2024 г. и трябва да бъде завършена до 1 септември същата година. Поетапните действия са оправдани от необходимостта да бъде установен механизъм за проследяване, който да позволи мерки за ефективно прилагане и който минимизира сривовете на европейския пазар.

Забраната на руските диаманти е част от усилията на Г-7, целящи да лишат Русия от важен източник на приходи.

Специална клауза „Не и за Русия“

Днешното решение изисква от европейските износители да забраняват в подписаните договори реекспорта за Русия и за използване в Русия най-вече на чувствителни стоки и технологии, когато те биват продавани, доставяни, трансферирани или изнасяне за трета страна. Такива договори няма да се изискват за трети страни партньори.

Клаузата включва забранени предмети, използвани на руските военни системи, открити на бойните полета в Украйна или критично важни за разработването, производството или използването на тези военни системи, както и стоки от сферата на авиацията и оръжията.

Контрол на вноса и износа и ограничения

Съветът добавя 29 дружества към списъка на тези, които пряко подкрепят руския военен и индустриален комплекс във войната срещу Украйна. Те ще подлежат на по-строги ограничения за износ, които ще засегнат стоки и технологии с двойно предназначение, както и такива, които биха могли да подпомогнат засилването на секторите на отбраната и сигурността на Русия. Някои от тези 29 дружества са от трети страни и са замесени в заобикаляне на търговските санкции. Други са руски и участват в разработката, производството и доставката на електронни съставки за руския военен и индустриален комплекс.

Разширява се списъкът на подлежащи на ограничителни мерки предмети, които биха могли да подпомогнат технологичното укрепване на руските сектори на отбраната и сигурността. Сред тях са химикали, литиеви батерии, термостати, двигатели за постоянен ток и електрически серводвигатели за дронове, както и машинни инструменти и части.

ЕС налага и нови ограничения върху вноса на стоки, носещи значителни печалби на Русия и съответно позволяващи тя да продължи войната в Украйна. Такива са чугунът, високовъглеродният манганов чугун, медните и алуминиевите жици, фолиото, тръбите на обща стойност 2,2 милиарда евро годишно.

Въвежда се забрана за внос на втечнен пропан с 12-месечен преходен период.

Същевременно Съветът реши да въведе някои изключения за ограниченията за внос, засягащи вещи за лично ползване. Това са лични хигиенни принадлежности и дрехи, носени от пътуващите или съдържащи се в техния багаж. Това се отнася и за коли с дипломатическа регистрация – те ще могат да влизат в ЕС.

С цел улесняване влизането в ЕС на европейски граждани, живеещи в Русия, страните членки могат да позволят и влизането на техните коли, ако бъде гарантирано, че те не подлежат на продажба и се използват стриктно за лични цели.

Прилагане и мерки срещу заобикалянето на санкциите

Забраната за преминаване, която в момента важи за стоки и технологии с двойно предназначение, изнесени от ЕС към трети страни през територията на Русия, се разширява и ще включва предмети, които се използват на бойното поле.

За целта руски граждани вече няма да могат да притежават, контролират или заемат какъвто и да било пост в управителните органи на юридическите лица, дружествата или институциите, предоставящи криптопортфейл и счетоводни услуги на лица от Русия и хора, живеещи там.

Съществуващата в момента забрана за предоставянето на услуги ще включва и предоставянето на софтуер за управлението на предприятия и за индустриални дизайн и производство.

ЕС въвежда задължения за уведомление при транкфера на пари извън ЕС от което и да е базирано в Съюза дружество, притежавано или контролирано от базирано в Русия такова. Същото важи за дружества, контролирани или притежавани от руски граждани или живеещи в Русия физически лица.

Прилагане на ценовия таван на петрола

Съветът въвежда по-строги правила за спазване на тавана на цената на петрола и борбата със заобикалянето на санкциите. Механизъм за засилено споделяне на информация ще позволи по-добро идентифициране на плавателни съдове и дружества, практикуващи измами като трансфер от един на друг кораб, използвани за прикриване на произхода или предназначението на товара, докато транспортират руски суров петрол или руски петролни продукти.

Желязо и стомана

Швейцария е добавена в списъка на страните партньори, прилагащи редица ограничителни мерки за вноса на желязо и стомана от Русия и система от мерки за контрол на вноса, до голяма степен подобни на тези в ЕС.

В същото време се удължава периодът на постепенно намаляване на вноса на специфични стоманени изделия.

Санкционирани лица

Освен икономически санкции Съветът реши да включи в списъка значителен брой физически лица и дружества.