Председателят на временния орган за управление на Белград и заместник-председател на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП - тя е партията на президента Александър Вучич) Александър Шапич обяви днес, че партийното ръководство е подкрепило провеждането на нови избори за местната власт в столицата и че кампанията ще започне още в неделя, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Шапич добави на пресконференция днес в сръбската столица след заседанието на ръководството на СПП, че формацията ще участва в изборите като част от голямо движение. 

"В голямото движение ще видим кои ще бъдат там – всички онези, които смятат, че политиката, която водехме през изминалия период за Белград, беше политика на просперитет и напредък за града", каза Шапич, който беше кмет на сръбската столица.

За утре е насрочено учредителното събрание на Градския съвет на Белград, което беше отлагано вече два пъти поради липса на кворум. Срокът за конституиране на градския парламент изтича в неделя.

Коалицията "Сърбия не трябва да спира", в чиито редици са СПП и нейният партньор Социалистическата партия на Сърбия (СПС) получи след изборите през декември 54 от 110-те места в градската Скупщина - с две по-малко от необходимия брой за мнозинство. Проевропейската опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" има 43 места, националистическата опозиционна коалиция НАДА спечели 7 места, а новосформираната проруска дясна партия "Ние - глас от народа" разполага с 6 места. 

"Сърбия срещу насилието" организира масови протести след местния и парламентарен вот на 17 декември, като обвинява властите в манипулации и изборни нарушения и настоява изборите да бъдат касирани.

На парламентарните избори коалицията "Сърбия не трябва да спира" получи 46,75 процента от гласовете и има мнозинство в парламента със 129 депутати от 250. Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" е втората сила с 65 места.