Една от основните опорки на рупорите на Делян Пеевски - към които медийното ни пространство продължава да е изключително благоразположено - е тази, че Христо Иванов обижда и едва ли не дискриминира електората на ДПС.

Това е обяснението, което рупорите дават по повод престрелките между съпредседателя на "Демократична България“ и санкционирания по "Магнитски" съпредседател на ДПС, касаещи назначенията в регулаторите.

Ако се вярва на изнесена "вътрешна информация" от закритата част на националната конференция на ДПС Пеевски е заявил пред актива, че няма да позволи той да бъде дискриминиран. И това било посрещнато с бурни аплодисменти.

Факт е, че докато разменяше реплики с Пеевски Иванов обърна специално внимание на електората на ДПС. Тези му думи обаче потънаха сред фрази за мазни турски кафета и скутове, които незнайно защо голяма част от медиите възприеха на неопровержима истина и случил се факт. А не просто като дебелашко и грубиянско публично поведение от страна на Пеевски.

Ето какво каза Христо Иванов за електората на ДПС:

"Искам да кажа нещо по отношение на ДПС. Нещо, което съм го казвал винаги, многократно. България има стратегически огромен интерес - и този интерес е и наш, на "Демократина България" - българските демократи и електоралният сегмент на българските турци да могат да гледат в една посока.

Този интерес съществува от самото начало на българската демокрация. От тази гледна точка има дълбока мъдрост в това,  че в ДПС разбраха, че Делян Пеевски не може да бъде техен представител и че ще има и друго представителство.

Желанието те да влязат в разговор за конституциоона промяна, за промяна на стандартите, по които се упражнява властта в България е нещо, което умни хора в ДПС са разбрали. В момента г-н Пеевски изгаря и тази възможност. Не мисля, че можем да му пзозволим това да се случи.

Искаме да се разберем с ГЕРБ и да сложим ред, по който всички партии, включително ДПС, когато техните предложения отговарят на някакви стандарти, да могат да участват в номинациите и решенията (за регулаторите – б.р.). Ние нямаме война с ДПС. Г-н Пеевски по-скоро не може да приеме, че ще има нови правила. Това ще се случи дори ако отидем на избори".

Споровете между Пеевски и Иванов са напълно ясни. Иванов иска завладяната от Пеевски - с любезното съдействие на ГЕРБ -  държава да бъде освободена. А Пеевски е изключително недоволен от това искане и всячески се съпротивлява. Включително вадейки етническата карта - твърде удобен коз за ДПС през годините, когато движението е било подлагано на критики от съвсем различно естество.

Всичко останало са манипулативни интерпретации на "анализатори", настанили се удобно в корпулентния скут.