И тази година на 3 март сред множеството хора, събрали се на връх Шипка, се вееха твърде много руски знамена. Особен ентусиазъм сред хората предизвика речта на президента Румен Радев, като аплодисментите бяха най-силни, когато той спомена руския император Александър II.

"Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка".

Това каза Радев, обръщайки се към хората, голяма част от които "родолюбиво" вееха руски знамена.

"Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата "зима" на робството. Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България".

Това заяви Радев.

"Трети март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък. Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър II (бурни аплодисменти - б.р.), отвори пътя към свободата на България и точно тук, пред очите на целия свят, с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще.

Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле, не ознаменува само датата на един международен договор, както не рядко се опитват да го представят, 3 март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на освободителната Руско-турска война и е много повече от един исторически триумф.

Нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявала. Днес е ден за национално единение, днес е ден да се обединим около нашите ценности и заветите на предците ни", добави Радев.

Той каза, че и тази година е по-различна от другите.

"Аз затова съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало. Ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март, не от съвест, не от уважение към нашата история, а благодарение на вас и вашата категорична решителност.

Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на нашето Отечество", каза още Радев.

Председателят на парламента Росен Желязков бе освиркан.

"Тази земя е символ на стремежа за свобода, за единство, и е символ на нашата национална гордост. Тази земя днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България".

Това заяви Желязков в словото си на връх Шипка по повод националния празник на България - 3 март.

Желязков посочи, че това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци.

"Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус", посочи Желязков.

Той каза, че се навършват 146 години от онзи паметен ден, когато след многовековно османско робство България е освободена. Няма друго място, което така символно да олицетворява националната гордост, националния идеал, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето отечество, от този връх.

"Този връх висок е, този връх са българските Термопили, този връх изчиства срама от челото на България", заяви  председателят на парламента.