След скандала около разговора между офицери от германските военновъздушни сили, за който се твърди, че е бил прихванат от Русия, Министерството на външните работи в Москва е привикало германския посланик. Александър Ламбсдорф е пристигнал, без да коментира пред журналисти, съобщават руските информационни агенции.

Според информационна агенция ДПА обаче Ламбсдорф е пристигнал в руското външно министерство за среща, която е била планирана известно време предварително - и не е била прибързана.

Ламбсдорф прекара един час и десет минути в сградата на руското дипломатическо ведомство и на излизане не отговори на журналистически въпроси, съобщи репортер на ТАСС.

След посещението си  в руското външно министерство пред ДПА посланикът на Германия в Русия поясни, че е бил поканен там, за да бъдат обсъдени двустранни въпроси и подчерта, че не е ставало дума за привикване, но така и не коментира съдържанието на разговорите, които е имал в представители на ведомството.

Песков: В Бундесвера се обсъждат планове за удари по руска територия 

В петък Русия публикува записан разговор между висши офицери, в който те обсъждат сценарии за разполагане на германските крилати ракети "Таурус", ако те все пак бъдат доставени на Украйна. Едновременно с публикацията Русия отправи сериозни обвинения срещу Германия.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че разговорът е показал, че "военният лагер в Европа все още е много, много силен" и че на Русия ще бъде нанесено "стратегическо поражение на бойното поле". Бившият руски президент Дмитрий Медведев написа: "Германия се готви за война с Русия".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес също коментира аудиозаписа, допълва Ройтерс. По думите му материалът показва, че "в Бундесвера се обсъждат планове за удари по руска територия". 

"Това не изисква никакви юридически интерпретации. Всичко това е повече от очевидно", допълни Песков. "Разбира се предстои да разберем дали Бундесверът прави това по своя собствена инициатива. Тогава въпросът ще е доколко е контролируем Бундесверът и доколко господин Шолц ръководи всичко това или става въпрос за част от държавна политика на Федерална република Германия. И едното и другото е много лошо и само за пореден път подчертава пряката въвлеченост на страните от т.нар. колективен Запад в конфликта в Украйна", заключи говорителят на Кремъл.

Писториус: Реакциите от страна на Русия са "напълно абсурдни"

Четирима офицери, сред които и началникът на щаба на ВВС Инго Герхарц, обсъждат сценариите за използване на "Таурус" в подготовка за среща с министъра на отбраната Борис Писториус. Те стигат до заключението, че ранната доставка и бързото разгръщане биха били възможни само с участието на германски войници - и че обучението на украинските войници за самостоятелно използване на „Таурус“ би било възможно, но би отнело месеци. Обсъжда се и евентуалното унищожаване на построения от Русия мост към украинския полуостров Крим, който беше анексиран в нарушение на международното право.

В записа обаче се чува и че на политическо ниво няма зелена светлина за доставката на исканите от правителството в Киев крилати ракети. Канцлерът Олаф Шолц е обосновал отказа си от доставката на "Таурус" с това, че в такъв случай Германия може да бъде въвлечена във войната.

Писториус заяви, че реакциите на правителството в Москва, че Германия подготвя война срещу Русия, са "напълно абсурдни". Единствената цел на Германия е да подкрепи Украйна в защитата ѝ срещу руската агресивна война. Политикът по въпросите на отбраната от Свободната Демократическа Партия Мари-Агнес Щрак-Цимерман казва, че моментът на публикацията показва, че Русия иска на всяка цена да предотврати доставката на крилатите ракети "Таурус".

Шолц за ракетите "Таурус"

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли днес възможността за въоръжаване на Украйна с крилати ракети с голям обсег „Таурус“, ако има участие на германски войници, които да помагат при управлението им, съобщи Ройтерс. 

„Не можете да доставите оръжейна система с много голям обсег и да не си помислите какъв да е контролът над нея. Ако искате да ги контролирате и това е възможно единствено с участието на германски войници, то това не подлежи на обсъждане“, заяви Шолц. 

Междувременно заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви днес по време на Световния младежки фестивал в Сочи, че Москва ще прояви сдържаност в отговор на записа, но няма да го забрави, предаде Ройтерс, цитирайки агенция РИА Новости.