Доналд Тръмп неправилно е бил отстранен от първичните избори в Колорадо. Това постанови с пълно мнозинство 9-членен Върховен съд на САЩ, с което се отменя решението с 4 срещу 3 гласа на Върховния съд на Колорадо, според което бившият президент не може да участва на изборите, защото е "участвал в бунтовническа дейност" по време на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Съдът от Колорадо дисквалифицира бившия държавен глава, след като прецени, че е нарушил Раздел 3 от 14-ата поправка. Приета през 1868 г. (няколко години след края на Гражданската война), мярката гласи, че на всеки член на Конгреса или служител на Съединените щати, който участва в бунт след полагане на клетва пред Конституцията, се забранява да заема публична длъжност. Поддръжниците на Тръмп правилно изтъкват, че никога досега тази поправка не е била използвана, за да се забрани участието на избори на кандидат-президент. Пропускат обаче да споменат, че никога досега бивш президент и настоящ кандидат-президент не се е опитвал по незаконен начин да узурпира властта.

По време на пледоариите на двете страни през февруари почти всички съдии от Върховния съд, включително тези с по-либерална нагласа, изразиха скептицизъм относно правото на Колорадо да отстрани Тръмп от изборите. Те изтъкнаха като аргумент хаоса, който би възникнал, ако всеки отделен щат разполага с едноличната власт да определя дали даден кандидат е "участвал в бунтовническа дейност" (например, консервативният щат Мисисипи може да реши да дисквалифицира кандидат-президент на Демократическата партия).

"Ще се стигне до това само няколко щата да решават президентските избори. Това би било доста тревожна последица", обяви през февруари председателят на Върховния съд Джон Робъртс.

Досега само два други щата - Мейн и Илинойс - последваха пътя на Колорадо и забраниха явяването на изборите на Тръмп. Решението на Върховния съд на САЩ важи и за тях.

Отсъждането ще даде силен тласък на бизнесмена, който утре се надява да нанесе съкрушителен удар върху единствения си конкурент сред републиканците - бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. На 5 март в САЩ е "супервторник" - в рамките на 24 часа ще се проведат избори в 15 щата (сред тях Колорадо и Мейн) и една територия.

Решението на Върховния съд се хареса на Тръмп, който изрази задоволство на страницата си в "Truth Social".

"ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!"