Френският президент Еманюел Макрон призова днес съюзниците на Украйна да не бъдат "страхливци" и да подкрепят страната срещу руската агресия, предаде Ройтерс.

"Със сигурност приближаваме момент за Европа, в който ще бъдем необходимо да не бъдем страхливци", каза той по време на визита в Чехия. "Войната се завърна в нашите земи", предупреди още Макрон.

В 13:30 часа френският държавен глава ще говори на съвместна пресконференция с чешкия си колега Петр Павел, на които най-вероятно ще бъдат засегнати две ключови теми - планираното закупуване на 800 000 снаряда извън Европейския съюз, както и противоречивия отказ на Макрон по време на реч на 26 февруари да изключи възможността да се изпратят западни войски в Украйна.

Днешната забележка на Макрон най-вероятно е насочена към германския канцлер Олаф Шолц, който най-активно се противопостави на идеята да се изпратят военни в конфликта срещу Русия. Докато повечето западни лидери еднократно учтиво уточниха, че не планират такива действия, лидерът на Германия почти ежедневно осъжда не само изпращането на германски войски, а въобще на западни войници.

"Няма да има никакви войски на място, никакви войници, изпратени нито от европейски държави, нито от държави от НАТО на украинска земя", заяви той в Х на 27 февруари.

Шолц бе разкритикуван и след като отказа да подкрепи доставките на Украйна на ракети с голям обсег "Таурус" под предлог, че могат да бъдат атакувани цели навътре в Русия (включително в столицата Москва). Той изтъкна, че за целта ще трябва да бъдат изпратени германски войници в Украйна, които да координират нападенията, както Лондон и Париж направиха при решението си да доставят своите ракети с голям обсег - "Сторм Шадоу" и "Скалп".