На равнище ЕС няма решение за изпращане в Украйна на войски, включително пехота, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със снощните изявления на Еманюел Макрон.

Френският президент каза, че няма решение за нещо такова на този етап, но в бъдеще всичко било възможно, така вариант с войски срещу Русия не можело да бъде изключен.

Говорителят приветства обявената от френския президент коалиция за доставка на ракети с голям обсег и посочи, че Украйна има нужда от такова оръжие. Доставки на оръжие от държави извън ЕС се обсъжда, европейските страни решават дали общият бюджет може да покрива подобни разходи, допълни той.

Видовете военна подкрепа за Украйна са суверенно решение на държавите от ЕС, каза говорителят. ЕС прие решение да подкрепи Украйна с всичко необходимо, за да спечели тя войната, в която се отбранява срещу руското нападение. Държавите от ЕС потвърдиха това решение многократно. Само част от оказваната помощ преминава през равнището на ЕС, поясни той. Оказваната двустранна помощ се преценява от държавите в ЕС, тяхна е оценката с какво най-добре могат да подкрепят Украйна, обобщи говорителят.

Служител на Белия дом заяви пред Ройтерс, че нито САЩ, нито НАТО планират изпращане на войски в Украйна.

Столтенберг: Нямаме планове за разполагане на бойни подразделения на НАТО на място в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният съюз няма планове да изпраща бойни подразделения в Украйна на фона на съобщенията, че някои западни страни може да обмислят изпращането на войски в опустошената от война страна, предаде Асошиейтед прес.

Столтенберг каза, че "съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. Ние правим това от 2014 г. и я засилихме след пълномащабната инвазия. Няма обаче планове за разполагане на бойни подразделения на НАТО на място в Украйна".

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини каза, че Словакия няма да разполага войски в Украйна.

Чешкият премиер Петър Фиала отказа да коментира, преди да замине за Париж и каза, че лидерите се срещат, за да обсъдят възможните варианти, но подчерта, че "Чешката република със сигурност не иска да изпраща войниците си в Украйна".

Въпреки че изключи предприемането на военни действия от страна на НАТО, Столтенберг заяви пред АП, че "това е война на агресия от страна на Русия срещу Украйна, която откровено нарушава международните закони. Съгласно международните закони Украйна, разбира се, има правото на самоотбрана и ние имаме правото да ги подкрепяме в отстояването на това право".

Алиансът НАТО предоставя на Украйна само несмъртоносна помощ и подкрепа като медицински консумативи, униформи и зимна екипировка, но някои членове изпращат оръжия и боеприпаси на двустранен принцип или групово, посочва АП. Всяко решение за изпращане на войски ще изисква единодушна подкрепа от всички страни членки.

Олаф Шолц: Никакви войски няма да бъдат пращани в Украйна

Никакви войници няма да бъдат изпратени в Украйна от европейски държави или държави от НАТО, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

На пресконференция той заяви, че "това, което беше решено между нас от самото начало, продължава да бъде валидно и за в бъдеще", т.е. "няма да има никакви войски на място, никакви войници, изпратени нито от европейски държави, нито от държави от НАТО на украинска земя".

Италия: Ние не сме във война с Русия, защитаваме Украйна

Италия е против изпращането на войски, за да се бият в Украйна, заяви външният министър Антонио Таяни, предаде АНСА.

Възможното изпращане на западни войски в Украйна "си е идея на Макрон", каза Таяни, който е и вицепремиер, а след смъртта на Силвио Берлускони стана и лидер на неговата партия "Форца Италия".

"Когато говорим за изпращане на войски, трябва да бъдем много внимателни, защото не бива да оставяме у хората впечатлението, че сме във война с Русия. Ние не сме във война с Русия, ние защитаваме Украйна. Аз не подкрепям изпращане на италиански войски да воюват в Украйна."

Таяни заяви това в кулоарите на срещата на координационен комитет на италианските и хърватските министри в Загреб.

Позицията на Унгария е "ясна и твърда" 

Унгария няма да изпраща оръжия или войски в Украйна и тази позиция е "твърда", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

"Чуваме и виждаме новините за снощната среща в Париж. Позицията на Унгария е ясна и твърда като скала: не сме готови да изпратим нито оръжия, нито войски в Украйна", се казва в изявлението на Сиярто.

Кремъл: Изпращане на войски ще означава неизбежен конфликт между Русия и НАТО

Кремъл днес предупреди, че ако европейските членове на НАТО изпратят войски да се бият в Украйна, това ще направи неизбежен конфликта между Русия и НАТО, предаде Ройтерс.

"Самият факт на обсъждане на възможността за изпращане на определени контингенти в Украйна от страните от НАТО е много важен нов елемент", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан за казаното от Макрон, Песков каза пред репортери, че ако се случи така, че войските на член на НАТО се сражават в Украйна, то разговорите ще трябва да се променят към неизбежността от конфликт между НАТО и Русия.

САЩ: Войски - не. Пътят на победата минава през изпращане на оръжие

САЩ няма да изпратят войници да се сражават в Украйна, обяви Белият дом, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Президентът (Джо) Байдън беше ясен, че Съединените щати няма да изпратят войски да се бият в Украйна", каза говорителката на Съвета за национална сигурност към американското президентство Адриен Уотсън.

Тя добави, че Байдън смята, че "пътят на победата" минава през изпращането от САЩ на военна помощ за Украйна, а тя в момента е блокирана от Конгреса.

Уотсън направи това изявление на фона на среща на американския президент с лидерите на Конгреса за обсъждане на финансови въпроси, включително помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс.