Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на двама високопоставени руски военни, които са обвинени в отговорност за ракетна кампания, насочена към украинската енергийна инфраструктура между октомври 2022 г. и март 2023 г.

Заповедите за арест са на генерал-лейтенант Сергей Иванович Кобилаш и адмирал Виктор Николаевич Соколов.

В изявление съдът твърди, "че има разумни основания да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетни удари, извършени от силите под тяхно командване срещу украинската енергийна инфраструктура от поне 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г."

"През този период от време се е водила предполагаема кампания от удари срещу множество електроцентрали и подстанции, които са били извършени от руските въоръжени сили на множество места в Украйна".

Съдът смята, че кампанията е била насочена "срещу гражданското население" и че "има разумни основания да се вярва, че заподозрените също така носят отговорност за престъпление срещу човечеството", както и "други нечовешки действия" (…) умишлено причиняващи голямо страдание или сериозно увреждане на тялото, или на психическото, или на физическото здраве".

През 2000 г. Русия подписа Римския статут, с който е установен МНС, но никога не ратифицира споразумението за членство. Тя официално оттегли подписа си от учредителния устав на МНС през 2016 г., ден след като съдът публикува доклад, класифициращ руското анексиране на Крим като окупация.

Съдът вече е издал заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова във връзка с принудителното депортиране на деца от Украйна в Русия.