Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият държавен глава Доналд Тръмп се представиха отлично на първичните избори през т.нар. Супервторник - ден в американския изборен календар, в който се проведоха гласувания в 15 щата и една територия. 

Байдън 

В щатските надпревари на Демократическата партия изненади нямаше - президентът спечели убедително навсякъде. Той се представи най-слабо в Минесота, където при 89% преброени гласове получи 70,4% срещу 19,1% "неангажирани" (местни мюсюлмани организирано гласуваха с "неангажиран", за да изразят протест срещу войната в Газа) и едва 7,9% за родения в Минесота конгресмен на Кънектикът Дийн Филипс.

Все пак вечерта на Байдън не бе изрядна. Той претърпя първото си поражение в единствената територия на САЩ, в която на "супервторник" се проведоха избори - Американска Самоа. При общо подадени 91 гласа Байдън получи 40 срещу 51 за победителя, който активно провеждаше кампания на територията - слабоизвестния бизнесмен Джейсън Палмър. Палмър участваше също на първичните избори в Невада и Ню Хемпшир, където получи общо 672 гласа. Тези 51 гласа в Американска Самоа вероятно ще донесат на Палмър 3 делегати, колкото и на Байдън.

Тръмп 

Тръмп спечели убедително първичните избори в 14 от 15 щата. Североизточният Върмонт, откъдето е прочутият крайноляв сенатор и бивш кандидат-президент Бърни Сандърс, избра да подкрепи бившата представителка на САЩ в ООН. При 95% преброени гласове Хейли печели местните избори с 49,9% срещу 45,8% за Тръмп. Това е втори успех за нея в неравностойната надпревара срещу бившия президент, след като на 3 март спечели изборите във Вашингтон, окръг Колумбия.

Не се знае какви са бъдещите планове на Хейли - по-рано тя бе обещала, че ще остане в битката за Белия дом поне до "супервторник". Предстои да бъде актуализиран броят на делегатите с приключването на преброяването на гласовете, но според експерти Тръмп може на теория да достигне необходимото мнозинство от 1215 делегати за номинацията още на 12 март - когато републиканците ще гласуват в Джоджия, Хаваи, Мисисипи и Вашингтон.

Байдън vs. Тръмп

След като започнаха да излизат резултати от изборите на "супервторник", Тръмп и Байдън сякаш забравиха, че предстоят още първични избори и изцяло насочиха вниманието си един към друг. В реч, произнесена в резиденцията му Мар-а-Лаго във Флорида, Тръмп разкритикува имиграционната политика на Байдън и го нарече "най-лошия президент" в историята.

"Пети ноември ще остане като най-важният ден в историята на нашата страна", каза още Тръмп.

В свое изявление Байдън представи Тръмп като заплаха за американската демокрация.

"Резултатите от тази вечер оставят на американския народ ясен избор: ще продължим ли да вървим напред, или ще позволим на Доналд Тръмп да ни повлече назад към хаоса, разделението и тъмнината, които белязаха неговия мандат", заяви американският президент.

Реваншът между 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън изглежда е желан от малко американци, посочва Ройтерс в свое изследване. Проучванията на общественото мнение показват, че и двамата кандидати имат нисък рейтинг на одобрение сред избирателите.