Демократът Джо Байдън и републиканецът Доналд Тръмп очаквано спечелиха отделните първични избори в Мичиган, което още повече ги доближава до заветната цел да грабнат номинациите на двете доминиращи партии за президентските избори на 5 ноември.

Но и двамата имат причина да са загрижени от своето представяне в северния работнически щат със смесено откъм политически пристрастия население, който може да определи новия стопанин на Белия дом - през 2016 г. Тръмп го спечели с едва 11 000 гласа, а през 2020 г. Байдън - с малко над 150 000.

Байдън получи 81% от гласовете на първичните избори на Демократическата партия, но повече от 77 000 души отбелязаха на бюлетините си "неангажиран" в протестен вот срещу президента (при 68% преброени гласове).

В Мигичан се намира най-голямата арабско-американска общност (около 310 000 души), които в седмиците преди гласуването се организираха зад кампанията "Слушайте Мичиган" с цел да изразят недоволството си от продължаващата война в Газа, която е "финансирана и с парите на американския данъкоплатец". Първоначалната мисия на движението бе 10 000 души да гласуват с "неангажиран", така че то без съмнение постигна успех. Отделен въпрос е колко от "неангажираните" гласоподаватели все пак ще подкрепят Байдън на изборите през ноември, в случай че срещу него се изправи Тръмп. Докато бе президент консерваторът наложи забрана за имиграция на жители от множество мюсюлмански държави, призна Йерусалим за столица на Израел и е много по-благосклонен към военната кампания на израелската армия в Газа от демократа.

При 82% преброени гласове Тръмп печели първични избори на Републиканската партия с 68% (667 988 души) срещу 27% (261 220 души) за бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. Преди изборния ден екипът на Хейли си постави за цел да спечели 10% от вота, така че и тук имаме по-добро представяне от очакваното. Нещо повече - както в Мичиган, така и в Южна Каролина (24 февруари) за Хейли гласуват по-младата и образована част от консервативния електорат, който може да изостави Тръмп на изборите през ноември. Показателно е, че на междинните избори през 2022 г. подбраните от бившия президент кандидати спечелиха партийните си номинации, но се сгромолясаха на генералните избори срещу избранниците на Демократическата партия.

Това е причината, заради която Хейли твърди, че остава в надпреварата, въпреки че не е спечелила вота в нито един щат.

"Не можете да спечелите общи избори, ако не признаете 40% от републиканците, които казват, че не искаме Доналд Тръмп", обяви тя, визирайки процента от републиканците, които я подкрепиха на изборите в Южна Каролина.

Очаква се Хейли да остане в надпреварата поне до т.нар. Супервторник (5 март), когато в рамките на един ден 15 щата ще гласуват, за да определят номинацията си за президентските избори.