Прокуратурата поиска потвърждаване на присъдата на Георги Семерджиев е на втора инстанция.

Той е осъден за тежката катастрофа на бул. “Черни връх” на 5 юли 2022 г., при която загинаха две момичета. За престъплението Софийският градски съд призна за виновен Георги Семерджиев и го осъди на 20 години затвор, припомня БТА.

Както Клуб Z писа, присъдата е такава, тъй като той все пак бе обвинен по по-леката квалификация - в деяние по непредпазливост, а не при евентуален умисъл.

Пред втората инстанция беше проверена втора версия за случилото се. И тя беше дискредитирана. Затова трябва да бъде отхвърлена. Надявам се, че пред Върховния касационен съд подсъдимият няма да изложи и трета версия, посочи прокурорът по делото, цитиран днес от БТА.

Според него теорията на Семерджиев, че е бил отвлечен и упоен, както и че не е карал колата в нощта на инцидента, бе отхвърлена отдавна.

Допълнителни експертизи отхвърлиха втората версия на подсъдимия. Всички доказателства сочат, че Семерджиев е употребил наркотици в деня на инцидента, посочи прокуратурата.

Според държавното обвинение ефектът на метамфетамина е като падане на всички задръжки.

Въпреки неговите екзотични версии - че е карал от едното от две непознати момичета, на които точно този в ден искал да продаде колата, доказано е, че именно Семерджиев е карал мощния джип Audi SQ7 (Клуб Z напомня, че той е навлязъл в кръстовището на червено със166 км/ ч).

Правилно градският съд е завишил наказанието за циничния начин, по който две момичета са загинали. Затова не трябва да бъде намалено наказанието, пледират още от прокуратурата.

С подобна присъда се надявам да се постигне дисциплиниращ ефект както при подсъдимия, така и в обществото, посочи държавното обинение.

Родителите на загиналите момичета и адвокатите им поискаха същото от апелативния съд.

Защитата продължи да поддържа и днес, че не Семерджиев е карал джипа, който катастрофира. Мотивите на градския съд бяха определени като "литературен разказ" от адвоката на Семерджиев - Мирослав Христов. Според него някои от твърденията в присъдата на първата инстанция се потвърждават от доказателства.

Христов поиска делото да бъде върнато за събиране на още доказателства, тъй като прокуратурата не е събрала всичко необходимо по процеса.

В последната си дума Семерджиев също поиска връщане на делото за събиране на още доказателства. 

Съдът обяви, че ще се произнесе в срок, което означава, че няма да чете нова присъда, следователно Семерджиев няма да бъде оправдан и на втора инстанция, пояснява "Лекс".