"Във вечерните часове на 05 юли 2022 г. подсъдимият Георги Семерджиев пак управлявал в гр. София посоченото Ауди... Същата вечер в кръвта му отново имало остатъци от употребено наркотично вещество – метамфетамин.

На предното табло на автомобила била поставена включена мигаща полицейска лампа, а... между двете предни седалки (пред подлакътника) подсъдимият държал за лични нужди същия вид наркотик – 0,65 грама метамфетамин, със 73% активен компонент."

Така звучи описанието на съда на последните мигове на две млади момичета, убити на 5 юли 2022 г. от Георги Семерджиев. Само след секунди аудито помита Хариет и Христина фатално.

На 21 април съдия Стефан Милев от Софийския градски съд призна Семерджиев 5 пъти за виновен заради 5 различни деяния - самата катастрофа, шофиране дрогиран и ползване на фалшива швейцарска книжка (двете деяния са по-стари - от дата 10 юни), шофиране с неистински номера и държане на наркотици при самата смъртоносна катастрофа от 5 юли.

Даде му едно най-високо общо наказание 16 г., което завиши заради личността на дееца с още 4 г. 

"Червеният сигнал в указаната посока бил включен още когато автомобилът се намирал на разстояние над 750 м. преди  кръстовището, т.е. на около 17/18 секунди преди с тази скорост да достигне до него. Светофарният забранителен сигнал бил лесно забележим и въпреки, че го възприел, подсъдимият Семерджиев не се съобразил с нито едно от пътните ограничения и не предприел намаляване на скоростта", четем още в мотивите на съде, разпространени днес.

Семерджиев вече е бил с отнета книжка, а заради инцидента от 10 юни в Студентски град - и с отнети номера на аудито. Със заповед от 1 януари 2008 г., когато е на "впечатляващите" 21 г., той е загубил правоспособността си на водач на МПС заради изчерпани точки.

За времето от октомври 2004 г. до юни 2022 г. срещу подсъдимия са били издадени 47 акта за нарушения на ЗДвП, 9 фиша и общо над 40 броя заповеди за прилагане на принудителна административна мярка (отнемане на свидетелствота за определен период, спиране на кола от движение, б.а.) и наказателни постановления от КАТ-Пътна полиция.

След като на 10 юни бива спрян на амфетамин, и метамфетамин с фалшива швейцарска книжка и бяга, Семерджиев даже е... обявен за общодържавно издирване. 

Такъв е бил и в момента, когато блъска двете момичета.

Аудито му SQ7 било обявено за спряно от движение - със софийските си номера "СВ...". Затова и той ги сваля и слага мюнхенски фалшиви табели (още едно от обвиненията, за които СГС го призна за виновен, б.а.).

Другото, общо взето е известно: при опит да мине на червено, той леко удря такси, което слиза откъм "Японския хотел" и прави ляв завой към басейна "Спартак". Бил е според експертизите с около 166 км ч. Отскачайки, джипът удря Хариет Стефанович  (22 г.) със 151 км/ч. Колата се разсича на две - в този момент се е движела с около 148 км/ч.

Задната част продължила и се спряла чак на 63 м от мястото на първия сблъсък. За нещастие, докто се носи, предната част, разрушавайки предпазната решетка на тротоара, връхлита с около 60 км/ч движещата се по тротоара Христина Дилева (26 г.).

Още по-рано - същия ден, но следобед, свидетели разказват за една и съща ситуация, при която превозното средство на подсъдимия при неправилно престрояване нагло изблъскало (и деформирало) колата на свидетел.

"Факт е също, че при сервизното обслужване на „Ауди“-то направило впечатление на св. П.К. честото „износване на накладките“, което налагало ежемесечната им смяна", гласи описанието - що за шофьор е Семерджиев.

Съдът прави задълбочен анализ на доказателствата и по петте обвинения. Не приема "екзотичната" версия на защитата - че катастрофа има, но Семерджиев е бил само пътник. Преди това на близкия "МакДоналдс" се срещнал с две момичета, с които се запознал в Инстаграм и които искали да пробват колата, за да я наемат. Именно едната от тях шофирала. Първоначално пък той твърдеше, че същата вечер е бил отвлечен от свои конкуренти и не е управлявал колата.

Съдът специално отбелязва за идването на първите полицаи на място, че "голяма част от фактите... звучат притеснително относно допуснатите елементарни пропуски в първоначалната организация на охранителните и оперативно-издирвателните мероприятия". Но ги оставя настрана, тъй като има друго дело по темата - имало ли е "чадър".

Иначе откриването му не би трябвало да е било много сложно, тъй като - както четем, в (остатъците от) колата са намерени...

"... 3 броя мобилни телефони, на чийто екран след натискане се показва негово изображение, автомобилни ключове, изоставената дясна спортна обувка, сгъваем нож, камуфлажна маска и полицейска стоп-палка, дървен кръст и слънчеви тъмни очила."

Опровергава се изцяло и версията на Семерджиев, че не помни нищо от случилото се след катастрофата, "защото установеното след бягството му поведение далеч не е на лице, което е изпаднало в амнезия и което няма представа какво върши. Напротив, бил е изцяло адекватен на случващото се и хладнокръвен в действията си".

Непредпазливост или умисъл?

Съдът разисква една от най-интересните теми - непредпазливи ли са тези деяния или има непряк умисъл в множеството сходни напоследък ситуации (например Кристиан Николов бе обвинен от прокуратурата в умисъл, това не издържа и го осъдиха за непредпазливост. Друг сходен случай - Димитър Любенов, който уби френски гражданин на Околовръстното, обаче ще отиде на съд за умишлено убийство, б.р. на Клуб Z). 

СГС приема, че резултатът - смъртта на двете жертви, несъмнено е причинен по непредпазливост. Ето какво обаче пише още съдия Милев:

"В същото време, редица от признаците... са били реализирани умишлено, защото и избраната от дееца скорост, и решението му да навлезе на червен сигнал в зоната на кръстовището, и волята му да управлява процесното МПС без да има шофьорска правоспособност, вкл. след наркотична употреба, са все прояви на поведение, което е било съзнавано и желано.

Умисъл личи и към проявеното след катастрофата бягство от местопроизшествието... Повдигнатото в случая от прокуратурата обвинение е именно за причинена смърт по непредпазливост (чл. 343, ал.3 НК), което прави безпредметно обсъждането на въпроса налице ли е проявен от подсъдимия Семерджиев умисъл."

По повод непредпазливостта пък той казва, че държавното обвинение е приело, че става въпрос за по-леката й форма - небрежност, "при която деецът изобщо не е предвиждал възможното настъпване на резултата".

"Именно спрямо въпросната теза съдът изразява известни резерви, отчитайки, че (с оглед правото на защита на подсъдимия) не би следвало да влошава положението му, приемайки, че непредпазливостта в случая е реализирана чрез „самонадеяност“. Такава теза в обвинението не е предявена и опитите тя да бъде аргументирана за първи път с присъдата би поставила подсъдимия в по-тежко положение от това, което самата прокуратура претендира спрямо него."

Клуб Z напомня, че ако и небрежност или самонадеяност да са две форми на едно и също - непредпазливост, то при евентуален умисъл деецът щеше да отиде по съвсем друг текст от НК, който предвижда по-тежко наказание, включително и доживотен затвор.