Юлия Навалная - съпругата на починалия при мистериозни обстоятелства в руски затвор опозиционер Алексей, призова във вторник руснаците да организират протест срещу Владимир Путин в последния ден от президентските изборите, като образуват дълги опашки пред избирателните секции.

"Трябва да използваме изборния ден, за да покажем, че ние съществуваме и че сме много. Ние сме истински, живи хора и сме против Путин. Трябва да дойдете в избирателната секция в един и същи ден и час - на 17 март по обяд. Какво да направим по-нататък? Изборът е ваш. Може да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин. Може да повредите бюлетината си. Може да напишете "Навални" с големи букви. Дори и изобщо да не виждате смисъл да гласувате, можете просто да дойдете и да постоите в избирателната секция, а след това да си тръгнете и да се приберете вкъщи", обяви Навалная във видео в Ютуб.

Президентските избори в Русия ще се проведат между 15 и 17 март. Очаква се Владимир Путин да ги спечели с лекота и да си осигури нов шестгодишен мандат в Кремъл. 

Навалная изрази благодарност за километричните опашки в подкрепа за Навални, продължаващи да се извиват и в дните след неговото погребение на 1 март.

"Като ви гледам се убеждавам, че не всичко е напразно. Давате ми сила. И аз съм убедена, че не съм сама. Тези кадри не са изпълнени само със скръб, но и с надежда. Алексей мечтаеше за прекрасната Русия на бъдещето. (...) Това ни отличава от седящите в Кремъл хора, тези, които са част от култа към миналото, войната, ракетите и подлите убийства. А ние имаме любов, взаимопомощ и вяра в бъдещето".