Алексей Навални е починал от естествена смърт.

Това обяви директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, предаде АП, цитирана от БТА.

Смъртта на Навални, противник номер 1 на Владимир Путин, е убийство, коментираха за Клуб Z от Европейската комисия.

„Рано или късно животът свършва и хората умират. Навални е починал от естествена смърт", каза Наришкин в интервю за руската държавна телевизия.

Той не даде други подробности.

Коментарите му, изглежда, отразяват усилията на Кремъл да успокои международното възмущение от смъртта на опозиционера, отбелязва АП.

Руските власти все още не са обявили официално причината за смъртта на Навални. Много западни лидери обвиниха за нея Путин. Близките на опозиционера заявиха, че по тялото му е имало следи от натъртвания.

„Позицията на ЕС е много ясна. Има много малка достоверност във всичко, което идва от официални места в Русия, най-малко от февруари 2022 г. насам (началото на агресията в Украйна – б.р.).“

Така коментира твърденията на Наришкин в отговор на въпрос на Клуб Z Петер Стано, говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Но когато става дума за убийството на г-н Навални под надзора на режима на Путин, ЕК бе много ясна. Направихме редица изявления, че искаме независимо международно разследване. И само това ще доведе до достоверни яснота и заключение за това как в действителност е починал Навални. Политически обаче ЕС бе ясен, че смъртта му е резултат от тормоза, упражняван върху него от страна на властите и надзираван от Кремъл“, допълни Стано.