Съпругата на украинския президент Зеленски - Олена, засега не е приела покана от първата дама на САЩ Джил Байдън да присъства в Конгреса по време на обръщение на президента на САЩ, в което ще поиска повече подкрепа за Киев, пише „Франкфуртер Рундшау“. Причина за това вероятно е спорното отношение към Навални в Украйна.

Намерението бе първата дама на САЩ Джил Байдън да покаже близост със Зеленски и Юлия Навални, вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина в арктически затвор миналия месец. Образът на двете жени, и двете символ на съпротивата срещу руския президент Владимир Путин, щеше да бъде впечатляващ фон за обръщението на президента Байдън към съвместната сесия на Конгреса.

Възможното присъствие на Навалная обаче предизвика безпокойство сред украинците, твърдят хора, запознати с обсъжданията в Киев. Въпреки че покойният ѝ съпруг е широко приветстван като антикорупционна икона и опонент на Путин, мнението за него в Украйна е нееднозначно заради изявления в миналото. Например, някога той беше на мнение, че Крим, който беше анексиран през 2014 г., принадлежи на Русия. Въпреки че по-късно възгледите на Навални еволюираха и той подкрепи Украйна в международно признатите граници на Украйна от 1991 г., много украинци го смятат за човек, който не защитава целите на Киев.

"Докато ние на Запад винаги сме смятали, че той е човек, който се бори смело и храбро срещу Путин, в Украйна Навални се възприема като представител на руския национализъм и империализъм", казва Алина Полякова, президент на Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон.

"Навални, разбира се, беше против руската инвазия в Украйна, но през 2014 г., когато Русия нахлу в Украйна за първи път, той представляваше общото руско мнение, според което Крим беше част от историческите територии на Русия", казва Полякова.